Belföld

A Hold titkait is kutatnák a kínaiak

Hold-kutatással is foglalkozni kívánnak a kínai űrkutatók - erősítette meg egy kínai illetékes pénteken, egy nappal azt követően, hogy földet ért az első embert szállító kínai űrhajó.

Lüan En-csie (Luan Enjie), a kínai űrkutatási hivatal egyik vezetője szervezetének internetes honlapján megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta: az ázsiai ország folytatja az űrhajósok indításával kapcsolatos tevékenységét, és ezzel egy időben fejleszteni kívánja a világűr távoli térségeinek kutatását is. “A Hold titkainak feltárása az első lépés ezen a területen” – hangoztatta.

A kínai vezető nem hozott nyilvánosságra a kínai Hold-kutatásra vonatkozó ütemtervet és nem erősítette meg azokat a félhivatalos forrásból korábban kiszivárgott híreket sem, amelyek szerint Peking már 2008 előtt űrrepülést tervez a Föld körül mintegy 390 ezer kilométeres távolságban keringő égitest közelébe. Annyit viszont elárult, hogy meg kívánják közelíteni a Holdat, majd megkerülnék az égitestet és kutatásokat végeznének – jelentette az AFP hírügynökség. A szakember leszögezte: “Ezt meg tudjuk tenni, ehhez már megvan a technológiai felkészültségünk”.

Lüan En-csie nyilatkozata egy nappal azután jelent meg, hogy 21 órás űrutazást követően csütörtökön földet ért az első kínai űrhajó, fedélzetén az első kínai űrhajóssal, Jang Li-vejjel (Yang Liwei). A sikeres űrrepülés révén Kína a harmadik ország lett – a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után – amely önerőből, saját fejlesztésű hordozórakétával, saját területéről embert küldött a világűrbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik