Belföld

A Greenpeace egészségre ártalmas kozmetikumok kivonását követeli a magyar üzletekből

A Greenpeace követeli, hogy minden magyar üzletlánc szüntesse meg az egészségre ártalmas triclosan- és MDGN tartalmú kozmetikumok, fogkrémek és tisztálkodószerek forgalmazását Magyarországon.

A szervezet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a triclosan olyan fertőtlenítő- és tartósítószer, amely legtöbbször fogkrémekben fordul elő. “Fogászati tanácsadók nem javasolják a használatát, mert a triclosan nem tud különbséget tenni barát és ellenség között: nem csak a lepedék kialakulásáért felelős csírákat pusztítja el, hanem az egészséges szájflóraért felelős mikroorganizmusokat is” – áll a közleményben.

Az MDGN olyan tartósítószer, amely embereknél allergiás tüneteket válthat ki és súlyos bőrgyulladást okozhat. Az EU kozmetikai adalékanyagok vizsgálatáért felelős Tudományos Bizottsága a jelenleg megengedett 0,1-es határértéket a felhasználókra nézve veszélyesnek ítélte. A kutatási eredmények hatására az Európai Unió 2003 szeptember végén olyan direktívát fogadott el, amely 2005-től megtiltja az MDGN használatát a bőrbe felszívódó kozmetikai szerek, például krémek előállítása során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik