Belföld

Akadozik a kórház-privatizáció

Bár július 1-je óta az igen nagy ellenállást kiváltó kórháztörvény felhatalmazást ad a gyógyintézmények privatizációjára, eddig egyetlen kórház sem került magánkézbe - olvasható a Magyar Hírlapban. Még csak döntés sem született sehol a magánosításról.

A legtöbb tulajdonos kivár, és a befektetők sem tolonganak a lerobbant, több száz milliárdos beruházásra váró, sokszor eladósodott kórházakért. Kevés az olyan önkormányzat, amely – az egészségügyi szakértők szerint – rendkívül bizonytalannak számító jogi-politikai-gazdasági helyzetében bele mer vágni a magánosításba. Közéjük tartozik Dunaújváros, ahol a közgyűlés a napokban dönt a városi kórház privatizációjáról.

Egerben is gondolkodnak további forrásbevonáson, de azt mondták, nem tervezik a kórház magánkézbe adását.
A kórházszövetség elnöke szerint a privatizációban elsősorban a gyógyturizmushoz kapcsolódó fekvőbeteg-intézmények jöhetnek szóba. Ezek többsége, ahogyan például a parádfürdői kórház is, minisztériumi tulajdonban van. Információink szerint előbb-utóbb privatizálják az intézményt, bár erről a polgármesteri hivatalban nem tudtak konkrét felvilágosítást adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik