Belföld

Vakoknak és gyengénlátóknak is lesz Origo

Az Axelero Internet egy technikai újdonság bevezetésével vakok és gyengénlátók számára is "olvashatóvá" teszi az egyik leglátogatottabb magyar portál, az Origo oldalait, valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét (MVGYOSZ) egymillió forint értékben internet-hozzáféréssel támogatja – jelentette be a cég csütörtökön.

Az Axelero Internet által fenntartott Origo új szolgáltatása a Hírmondó, a vakok és gyengénlátók számára teszi lehetővé az internetezést. A szolgáltatás elindítását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott projekt tette lehetővé, amelynek keretében a Speech Technology Kft. jóvoltából megszületett a látássérültek igényeinek megfelelő hírfelolvasó böngésző – áll a cég által kiadott közleményben.

A hangos böngésző képes a weboldalak felolvasására, illetve a látássérültek számára speciálisan megformázott szövegeken könnyű navigációt tesz lehetővé. A Hírmondó a Speech Technology saját fejlesztésű egyedülálló beszédszintézis eljárását alkalmazza, amely minden más jelenleg létező megoldáshoz és rendszerhez képest alacsonyabb költséggel és jobb minőségben működtethető.

A technológiai fejlesztés mellett az Axelero Internet egymillió forint értékben 50 darab egyéves korlátlan internet-hozzáférést adományozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), amelyet a szervezet pályázat útján oszt ki tagjai számára. Az erre szóló pályázatokat szeptember 30-ig adhatták be az igénylők.

Emellett az Axelero és a Matáv a mozgáskorlátozottak és a roma lakosság számára ingyenes internetes oktatási programot indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik