Belföld

Tovább késik a gázárrendelet

Ismét elmaradt a Mol gázüzletágának rendezését szolgáló rendeletek október 15-re várt kihirdetése. A kormány ígérete szerint a napokban publikálják az új szabályokat.

Sokadik alkalommal kellett tegnap csalódniuk a befektetőknek a Mollal kapcsolatban – írja a Napi Gazdaság. A nap végére nyilvánvalóvá vált, hogy az október 15-re várt gázárrendeletek, melyek végleg rendezhetnék a gázüzletág helyzetét, e napon már nem fognak megjelenni. A délután befejeződő kormányszóvivői sajtótájékoztatón is csupán annyit jelentett ki Gál J. Zoltán, hogy bár a rendeleteket minden bizonnyal a közeljövőben közzéteszik, a kormány utolsó ülésén ezzel a témával nem foglalkoztak.

A már ötödik éve hiába várt gázárrendezést jelentő, várhatóan hármas rendeletcsoport megjelenésének elmaradása a nap végi árfolyam-alakuláson is meglátszott. Napok óta először zárt az előző napi szintnél alacsonyabban a Mol. Mindazonáltal az áresés mértéke is mutatja, hogy a piac csupán rövid csúszást valószínűsít, és a közeljövőre várja a rendeleteket.

A gázpiac szereplői számára mindenesetre fontos lenne a mihamarabbi megjelenés, hiszen a rendeletek ismeretében dönthetnének arról, hogy jövőre ki kívánnak-e lépni a versenypiacra. Ezt a hónap végéig be kellene jelenteniük, tehát elvben maga a versenypiac beindulása is akadozhat, ha a rendeletek a napokban nem jelennek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik