Belföld

Mind felhúzták a nyúlcipőt – kivonul a Salamander is

A szegedi, az ajkai, a szombathelyi, a beledi, az őriszentpéteri, a tiszakeszi, a hódmezővásárhelyi, a csetényi és a körmendi cipőgyár után a bonyhádi is bezárja kapuit, illetve elbocsátja dolgozóit.

Bezárja utolsó, még talpon maradt egységét a német Salamander tulajdonában lévő bonyhádi Sabona Kft. és elbocsátja 301 dolgozóját – tájékoztatta Lencz György ügyvezető igazgató az MTI-t szerdán. A friss hír
Mind felhúzták a nyúlcipőt – kivonul a Salamander is 1

is igazolja, tovább tart a magyar cipőipar – nem is olyan lassú – haldoklása.


Ami a Salamandert illeti: tavasszal már megszűnt a Sabona Salamander márkájú termékeket gyártó üzeme, a Yellomiles márka termelése azonban még folytatódott. “A cég több márkacsoportját értékesítette, a Bonyhádon gyártott Yellomiles márkára nem találtak vevőt, ezért megszüntetik, és a gyártóüzemet is bezárják” – közölte az elbocsátás okaként az igazgató.


Tájékoztatása szerint a döntésről kedden kaptak értesítést a tulajdonosoktól, a jövő hét közepére várják a német cég képviselőjét, hogy a végelszámolás részleteit megbeszéljék. Elmondta: az év végéig a dolgozók döntő többségének felmondanak, lebonyolítják a végelszámolást a törvényes rendelkezéseknek megfelelően.


Tragikus Bonyhád számára 

Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere tragikusnak nevezte a kialakult helyzetet, megítélése szerint a jelenlegi 12 százalékos munkanélküliség hozzávetőlegesen 16 százalékra emelkedik a Salamander döntése következtében. Elmondta: a tavaszi üzembezárást követően az elbocsátott 560 aktív dolgozóból 220-at átvett a Salamander helyén megnyílt Mebona nevű, szintén cipőipari cég. A polgármester szerint nem is annyira a városlakókat, inkább a környékbeli falvakból, kis településekről bejárókat érinti tragikusan az elbocsátás, mert számukra nincs más lehetőség a foglalkoztatásra.  

Előbb a kereskedő, aztán a gyártók


Az év elég vészjóslóan kezdődött a cipőiparban: a hazai kereslet visszaesését mi sem jellemezte jobban, mint hogy az olasz érdekeltségű Nico kereskedelmi vállalat január közepén bejelentette: január 31-ével bezárja magyarországi áruházait, ahol ruházati cikkeket és lábbeliket egyaránt árultak. Bár a Nico nem teljesen szüntette meg magyarországi tevékenységét, és a piacot sem adja fel minden szegmensében, alapos visszavonulót fújtak az itáliai cég vezetői.


A Nico magyar piacról való pánikszerű visszakozását hamarosan a gyártók is követték: az MSC Marc Hungary Kft. április végén 230 dolgozó elbocsátását jelentette be a Vas Megyei Munkaügyi Központnak. A cég szombathelyi központi cipőgyárából 180, körmendi üzeméből pedig 50 embert küldtek el. A Marc 2002-ben már megszüntette felsőrészgyártó üzemét Lentiben, de az 50 százalékos svájci és 50 százalékos magyar tőkével működő társaság idei áprilisi kommünikéje sem volt az utolsó a negatív híradások sorában.


Bezárások Beleden és Körmenden


A társaságnak négy üzeme volt a Vas megyei Szombathelyen, Körmenden, Őriszentpéteren, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Beled községben. A kisebb telephelyeket úgy szüntették meg, hogy a dolgozók többségét a cég szombathelyi központi gyárában foglalkoztatták tovább.

Októberben aztán jött a még rosszabb hír: ötven év után végleg bezárja kapuit az MSC Hungary Kft. cipőgyára Körmenden, ezzel 370 munkahely szűnik meg a Rába-parti városban. Bejelentették azt is, hogy 107 embert az MSC Hungary Kft. szombathelyi központi üzemében foglalkoztatnak tovább, és autóbusszal szállítják őket a vasi megyeszékhelyre.

Az MSC Hungary Kft. augusztusban még több mint ezer fős elbocsátást tervezett, be kívánta zárni a 250 embert foglalkoztató őrisztentpéteri és a 144 fős beledi üzemét is. A szombathelyi központi gyárban is létszámleépítést tervezett; ott időközben a tervezett 50 helyett 20 dolgozó munkaviszonya szűnt meg.

A cég szeptemberben 100 millió forintos munkahelymegtartó támogatást kapott a munkaügyi tárca foglalkoztatási válságkezelési programja keretében. Így az őriszentpéteri cipőfelsőrész-készítő üzem továbbra is termelhet, a beledi üzemben azonban már csak a meglévő rendeléseket gyártották le.

Szeged, Csetény, Hódmezővásárhely és Tiszakeszi  sem menekülhetett


Végelszámolásról döntött augusztusban a szegedi székhelyű, olasz tulajdonban lévő Mary 2000 Cipőgyár Kft. közgyűlése is. A cég felmondott 700 dolgozójának.

A társaság csaknem egy éve volt veszteséges, és a következő szezonra már megrendelést sem kapott. A Mary négy magyarországi gyárában – Szegeden, Hódmezővásárhelyen, a Veszprém megyei Csetényben, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakeszin – 700 dolgozót foglalkoztatott, és mindenkinek felmondtak.

Szeptemberi hír volt, hogy elbocsátják az ajkai Shoe Makers Cipőipari Kft. 175 dolgozóját október 15-étől; a zömmel nőket foglalkoztató üzemet teljesen felszámolják és Romániába (Nagyváradra) telepítik át a berendezéseket – közölte Bettin Florindo, a 100 százalékos olasz tulajdonban lévő üzem termelési igazgatója, végelszámoló biztos.

Mint elmondta: azért telepítik át a gyárat Romániába, mert ott a magyarországi költségeknek és béreknek a harmadáért tudják a terméket előállítani. Ajkán 60 ezer forint volt a szalagon dolgozó nők havi átlagbére, Nagyváradon csupán 20 ezer forintnak megfelelő bért kell fizetniük, és lényegesen olcsóbban jutnak hozzá az energiához is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik