Belföld

Lehúzta a Nokia eredményét a gyenge dollár

A Nokia változatlan eredményről számolt be annak következményeképpen, hogy az éles verseny és a gyenge dollár lenyomta a mobiltelefonok árát. E tényezők hatására arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben a cég eredménye alacsonyabb lesz a tavalyinál.

A rendkívüli tételek és az arculatérték-leírás előtt a Nokia július-szeptemberi eredménye részvényenként 0,18 euró lett, ami valamivel magasabb, mint az elemzők 0,17 eurós várakozása, és megegyezik a tavalyi értékkel.

Az elért eredmény és a kilátások megerősítették, hogy a mobilok iránti kereslet még emelkedik; a piac bővüléséről a közelmúltban a legnagyobb versenytársak – Motorola, Samsung, Siemens – is beszámoltak.

Ám a Nokia helyzetét nehezíti, hogy a kereslet inkább a kisebb profitot hozó olcsóbb mobiltelefonok iránt növekszik, kevésbé azon modellek iránt, amelyek különleges képességekkel – például beépített kamarával – rendelkeznek.

A bejelentés utáni percekben a Nokia árfolyama hirtelen három százalékot esett, de később ugyanilyen gyorsasággal tért vissza 14,70 euró magasságába, ami gyakorlatilag megegyezik tegnapi záró árával.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik