Belföld

Kartellezett a cseh Billa és a Julius Meinl

Kartell jellegű együttműködés miatt összesen 51 millió koronás (400 millió forintos) büntetést szabott ki a cseh monopolellenes hivatal (UOHS) a Billa és a Julius Meinl üzletláncok csehországi képviseletére.

A hivatal vizsgálata szerint a Billa és a Julius Meinl legkevesebb 2001. január 1. és 2002. április 22. között bizonyíthatóan egyeztetett módon lépett fel több mint 130 szállítójukkal szemben, s ezzel törvénytelen anyagi előnyöket szerzett – közölte csütörtökön Prágában Josef Bednár a monopolellenes hivatal elnöke.


A hatósági döntés alapján a Billának 28 millió, míg a Julius Meinlnek 23 millió koronás büntetést kell fizetnie. A Julius Meinl azonnal bejelentette, hogy nem ért egyet a monopolellenes hivatal döntésével, s azt megfellebbezi. “Az ügyet már át is adtuk jogi képviselőinknek, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket” – mondta újságíróknak Tomás Fiala marketing igazgató. A Billa vezetése úgy nyilatkozott, hogy a döntést nem fogják kommentálni.


“A két társaság igen érzékeny kereskedelmi adatokat cserélt ki rendszeresen egymás között azzal a céllal, hogy a szállítók kárára nyereséget szerezzenek” – pontosított Bednár. A monopolellenes hivatal döntése végleges. A cseh piacon jelenleg 11 üzletlánc van jelen.


Bednár szerint a két társaság szabályellenes együttműködése ugyan lényegesen nem veszélyeztette a vásárlókat, de nem kizárt, hogy a jövőben az ilyen esetekre a vásárló a magasabb árakkal is ráfizet. A cseh monopolellenes hivatal történetében ez a második legmagasabb kiszabott büntetés. Idén október elején szintén kartell megállapodás miatt a hivatal 273 millió koronás (kétmilliárd HUF)büntetéssel sújtotta a Benzina, Shell, Agip, Conoco és az ÖMV üzemanyagot forgalmazó társaságokat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik