Belföld

Erősen nőnek a számítógép eladások

Kétszámjegyű növekedést jelentenek az elemző cégek a személyi számítógépek eladása területén. A harmadik negyedévben erőtelejesen növekedett a noteszgép eladás – állítja egyöntetűen az IDC és a Gartner. A két vezető számítógépgyártó a Dell és a HP.

Összesen a PC gyártók 38,4 millió számítógépek adtak el a harmadik negyedévben, ami 15,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – mondja az IDC. A Gartner a harmadik negyedévre 42,5 millió számítógépet és 14,1 százalékos növekedést jelez.


“Ez sorban a második negyedév, mikor kétszámjegyű növekedést regisztrálunk. A múlt negyedévben megkezdődött fordulat ebben a negyedévben is folytatódott” – mondja Charles Smulders, a Gartner alelnöke. A gyártók között a HP és a Dell a vezető, a Dell első helyen van, ám a HP rendkívül közelről fenyegeti ezt a helyet: a két gyártó közötti különbség 60 ezer eladott gép.


Százalékban kifejezve világviszonylatban a Dell harmadik negyedévi piaci részesedése 17,4 százalék, a HP-é pedig 17,1. A harmadik helyezett az IBM, negyedik a Fujitsu Siemens Computers, ötödik a Toshiba. Ez a három gyártó összesen annyi számítógépet szállított, mint az első két helyezett egybevéve.


A Gartner és az IDC abban is egyetért, hogy a kétszámjegyű növekedés motorját a noteszgép eladások jelentették: a fogyasztók azért választják előszeretettel a hordozható számítógépeket, mert azok már olcsóbban megvásárolhatók, jó a teljesítményük, és a wireless technológiákat messzemenően támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik