Belföld

Tőkés László nem támogatja az új alkotmányt, az RMDSZ igen

Tőkés László püspök szerint a romániai magyaroknak nem kellene megszavazniuk az új alkotmányt. Az RMDSZ vezetői ezzel szemben az igen hívei, mert úgy vélik, hogy az új alkotmány előnyösebb a magyar kisebbségnek, mint a régi.

Nemzeti érdekeinket felekezeti megoszlástól függetlenül kell érvényesítenünk, mondta Tőkés László, a Királyhágó melléki Református Egyházkerület püspöke szerdai sajtótájékoztatóján. Lelkiismereti szabadságunkkal élve úgy kellene szavaznunk, hogy ne mi vonjuk magunkra egy jogfosztó alkotmánynak a következményeit, a társadalmi életbe való kihatásait, tette hozzá a püspök utalván a közelgő népszavazásra.

Kijelentette, az autonómiát teljességgel kizáró alkotmány az RMDSZ támogatását élvezi, hiszen Tőkés püspök szerint minden bajunk az egységes nemzetállam problémájából vezethető le. Az egyházfő hangsúlyozta, ez az RMDSZ már nem az erdélyi magyarság érdekeit képviseli.

Tőkés László újabb fegyelmit kapott RMDSZ Etikai Bizottságától. A püspök erről úgy vélekedik, hogy az RMDSZ hivatalos vezetősége a fegyelmezés eszközeit politikai céljai érvényesítésére használja.

Azt gondolom, ha lenne bennünk kellő bölcsesség, akkor mindannyian összefognánk annak érdekében, hogy ez az alkotmány valóban módosuljon, mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke, majd hozzátette, a nemzetállam fogalmát azzal tudjuk ellensúlyozni, hogy megszavazzuk azt a módosító törvénytervezetet, amelyben jelentős nyelvhasználati garanciák vannak a romániai magyarság számára.

A szövetségi elnök kiemelte, a Nagy Románia Párt arra biztatja a választókat, hogy ne vegyenek részt az alkotmánymódosító népszavazáson, mert ha az eredményes lesz, akkor Romániában hivatalossá válik a magyar nyelv a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban és más állami intézményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik