Belföld

Pécs ökovárossá alakul

Igazi ökovárossá válhat tíz éven belül Pécs azon környezetvédelmi intézkedések és fejlesztések révén, amelyek az Európai Bizottság támogatásával jobb életminőséget teremtenek a lakosságnak, valamint biztosítják a világörökségi műemlékek védelmét - mondta a Pécs-baranyai Európai Fejlesztési Iroda vezetője Pécsett a Civitas-program konferenciáján.

“A baranyai megyeszékhely Graz városával együtt kapcsolódott az Európai Bizottság által 2001-ben meghirdetett Civitas-programhoz, amely a nagyvárosok energiafelhasználásának ésszerűsítését, a közlekedés fejlesztésére irányuló projektek megvalósítását célozza” – számolt be az előzményekről Merza Péter.

Hozzátette: a város 80 millió forintot nyert a bizottságtól, így a 65 százalékos önerő mellett a következő években összesen 240 millió forintot fordíthat ilyen jellegű fejlesztésekre.

A Dunántúl legnagyobb városának képviselő-testülete a grazihoz hasonló ökoprogramot akar megvalósítani, ezért szeptember végén rendelkezett a parkolási rendszer módosításáról.

A városatyák a központ egyes területéről kitiltották az autókat, és lehetővé tették, hogy a gépkocsi-tulajdonosok belvároshoz közeli helyeken továbbra is díjmentesen parkolhassanak. Az intézkedéstől azt várják, hogy a műemlékvédelmi- és idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken jelentősen csökken majd a zajártalom és a levegő szennyezettsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik