Belföld

Zsákutca lehet a kisvállalkozás

Az idősebbek a gazdasági változások nagy vesztesei: az 1999–2001-ben nyugdíjazott férfiak bruttó keresete másfél évtizede még több mint másfélszerese volt az országos átlagkeresetnek, a nőké pedig 15 százalékkal haladta meg azt - olvasható a Népszabadság címoldalán.

A nyugdíjazás idejére ez a különbség a férfiaknál plusz 5-10 százalékra csökkent, míg a nőknél az utolsó év bére már néhány százalékkal el is maradt az átlagtól.

Nem a tapasztalat, hanem a munkaviszony értékelődött le: sok dolgozó vállalkozóként vagy bt.-n keresztül jut a fizetéséhez. A kormány szigorítja ugyan a színlelt szerződéseket, így a nyugdíjjárulék és egyéb adók elspórolásával juttatott jövedelmeket, de a szabályok betartásának számon kérésével türelmes.

A munkaadók pedig számolnak: minden bérként kifizetett forint után több mint 40 fillér a járulék. Ezért a munkavállalók ellentételezést kapnak: táppénzt, időskori ellátást. Csakhogy a nyugdíj messze van, megélni pedig most kell. Így sokan boldogan egyeznek bele abba – hiszen általában választási lehetőségük sincs –, hogy vállalkozóként dolgozzanak korábbi munkahelyükön, vagy alkalmazottként, „papíron” a minimálbérért. Ez után azonban – főként, ha kezdettől alacsony volt a kereset – még 30-35 évi munkaviszonyt követően is a nyugdíjminimum jár, ami az idén 21800 forint.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik