Belföld

A Tchibo szerdán benyújtja vételi ajánlatát a Beiersdorfra

A Tchibo kereskedelmi konszern szerdán nyújtja be vételi ajánlatát a Beiersdorf 43,6 százalékára, amely jelenleg az Allianz AG biztosító tukajdonában van - a Hamburger Abendsblatt kedden közölt értesülése szerint.

A vállalati körökből származó értesülés szerint a Tchibo a vételi ajánlatot nem egyedül teszi, hanem többekkel együtt. Köztük van a Beiersdorf AG maga, amely részvény-visszavásárlással akar 10 százalékot megszerezni. Joachim Herz, a Tchibo-tulajdonosok egyike szintén szeretne Allianz-részvényeket vásárolni, csakúgy, mint a Beiersdorfot alapító Claussen család, a Hamburger Abendblatt szerint.

A Tchibo Holding kávéfeldolgozónak jelenleg 31 százaléka van a Nivea márkát gyártó Beiersdorf kozmetikai cégben, és régóta hangoztatja, hogy növelni akarja tulajdonészét. A részvények 10 százaléka jelenleg a Claussen családé, a Beiersdorf egyik volt igazgatójának utóda révén. Ezeken és az Allianznál lévő részvényeken kívül a többi közkézi.

A Tchibo mellett az érdeklődők között van az amerikai Procter and Gamble is. Hamburgban attól tartanak, ha a céget a Procter and Gamble szerzi meg, amelyet csak a sikeres Nivea terméksor érdekel, akkor a Beiersdorf darabokra hullhat. Hamburgban többezren dolgoznak a Beiersdorfnál, és a konszern jelentős adófizető. Ott készülnek a Hansaplast, a Tesa és és az Eucerin termékek is.

Hamburg város az utóbbi években sokszor megtapasztalta, hogy vállalatközpontok vándoroltak el, ami munkahelyek megszűnésével járt. A helyi szenátus szóvivője szerint a gazdasággal és a pénzügyekkel foglalkozó szenátorok részt vesznek a Beiersdorf jövőjéről folyó tárgyalásokon, a város azonban nem száll be a vállalatba, jóllehet hétfőn ilyen hírek terjedtek el. Hétfőn tárgyaltak a befektetőkkel és a vállalat képviselőivel, hogy a Beiersdorfot az Elba parti városban tartsák.

A Wall Street Journal Europe hétfői számában “bizalmas körökre” hivatkozva írta, hogy a Tchibo és Hamburg városa az eladásra kínált 43,6 százalékos részesedés nagyrészét megvenné. A hamburgi városi tanács kész az ajánlathoz “egymilliárd euróval vagy annál is nagyobb összeggel” hozzájárulni – vélte tudni az újság. A lap azt írta, hogy a Tchibo és Hamburg városa az utóbbi tizenkét hónap átlagárát fizetné az Allianz tulajdonában lévő Beiersdorf-részvényekért. Ez 107 euró részvényenként, és így a részesedés vételéra 3,95 milliárd euró lenne.

A Tchibo már tavaly bejelentette, hogy érdekli az Allianz Beiersdorf-része. A Tchibo a Reemstma dohányipari konszernben volt többségi tulajdonának eladása után meg is kísérelte a vételt, de csak a szándéknyilatkozatig jutottak. A tárgyalások az eltérő vételár-elképzeléseken buktak el. A Beiersdorf részvénye kedd reggel 110,47 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 1,35 százalékkal drágább a hétfői, 109,00 eurós zárónál. Kedden 110,00 eurón nyitott. Idén 129,30-110,00 euró között mozgott az ára. Jelenleg 12,60 százalékkal olcsóbb, mint az év elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik