Belföld

Szakértők az idei és a jövő évi inflációról

A szeptemberi, 4,7 százalékos inflációs adat kedvezőbb, mint amire a GKI Gazdaságkutató Rt. számított, az intézet ennek ellenére nem módosítja az idei átlagos 4,8 százalékos, illetve december/decemberi 5,3 százalékos prognózisát - mondta Karsai Gábor, a GKI ügyvezető igazgatója.

 Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy a decemberi inflációs adat közelebb kerül az 5 százalékhoz. A részadatok közül a tartós fogyasztási cikkek árának 12 hónap alatti 1,2 százalékos lemorzsolódást tartotta meglepőnek a GKI ügyvezetője.


“A forint február óta bekövetkezett gyengülését nem érvényesítették az árakban az importőrök illetve a kereskedők, ami persze nem jelenti azt, hogy ez a későbbiekben nem történik meg” – mondta.


A GKI prognózisa szerint 2004-ben 6,2 százalékkal nőnek a fogyasztói árak. “A első negyedévben március-április táján, az áfa emelkedése nyomán év/év alapon 6,5-7 százalékra is felfuthat az infláció, az év második felében fokozatosan csökken, decemberre 5,5 százalékra mérséklődik” – idézett Karsai Gábor az intézet hétfőn közzétett jelentéséből.


Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője szintén úgy vélte, hogy a vártnál kissé kedvezőbb a 4,7 százalékos szeptemberi infláció, ugyanakkor nyugtalanítónak nevezte az élelmiszerárak egyhavi 1,4 százalékos emelkedését. Úgy vélte, ha ez a tendencia folytatódik, akkor az tovább lökheti a fogyasztói árak jövő évi emelkedését.


Az OTP Bank egyébként nem módosít ez évi prognózisán, az decemberre 5,3 százalékos 12 havi inflációt vár, az év átlagában pedig 4,7-4,8 százalékot.


Jővőre minimum 6,7 százalék lesz


A szakértői becslések szerint jövőre 6,7-7,5 százalékos éves infláció várható, a december/decemberi indexet 6,6-7,6 közé várja a Központi Statisztikai Hivatal – mondta Mellár Tamás, a hivatal elnöke kedden a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság vállalatvezetőknek tartott konferenciáján.


Mellár Tamás hangsúlyozta, hogy tekintettel a tavaly év végi bázisadatokra az idén 5,1-5,2 százalékos december/decemberi és 4,5-4,6 százalékos éves fogyasztóiár-növekedés valószínű.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik