Belföld

Perelnek a cseh sorkatonák – kevés zsoldot kapnak

Beperelte a cseh államot sorkatonák egy negyventagú csoportja, mert törvényellenesnek tartják, hogy a zsoldjuk a havi minimálbérnek csak egytizedét éri el.

Petr Mikes, a katonák jogi képviselője, kedden újságíróknak elmondta: azt követelik, hogy a védelmi minisztérium a sorkatonáknak havonta legalább a minimálbért elérő zsoldot fizessen. Csehországban jelenleg a minimálbér 6200 korona, míg a sorkatonák havi illetménye 500-750 korona. Ha a kezdeményezés sikerrel járna a bíróságon, akkor az államnak a jövő évben mintegy nyolcmilliárd koronával többet kellene kifizetnie a sorkatonáknak, mint az idén, éppen amikor a kormány nehezen küzd a költségvetés javításáért.

– Az állam a katonákat olcsó munkaerőként egyszerűen kihasználja – állítja a sorkatonák ügyvédje. Ugyanakkor úgy látja, hogy a havi zsold – hivatalos nevén szolgálati juttatás – ellentétes az alapvető emberi jogokkal is. – Bár a katonák az állam érdekében dolgoznak, keresetük nem elég az alapvető személyi létszükségleteik fedezésére sem – szögezte le Mikes.

Ladislav Sticha, a védelmi tárca szóvivője kijelentette: a minisztérium jogi szakértői szerint a per alaptalan, mert a sorkatonák szolgálatát és havi zsoldjának nagyságát törvény írja elő, és ezt nem lehet bármikor bárki kénye-kedve szerint megváltoztatni. Független jogi szakértők szerint nem kizárt, hogy az ügy magasabb bírósági testületek elé jut, és ott állítólag a sorkatonáknak van reményük a sikerre. – Ha az ügyet az emberi jogok szempontjából nézzük, akkor valószínűleg nincs minden rendben –
mondta egy jogász.

A nagy érdeklődéssel várt bírósági tárgyalás október végén kezdődik. Prágai lapvélemények szerint elhúzódó perre lehet számítani, és nem kizárt, hogy időközben akár meg is szűnhet a sorkatonai szolgálat Csehországban. A kormány tervei szerint az utolsó sorkatonák 2004 őszén, vagy 2005 tavaszán vonulnának be, de végleges döntés még nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik