Belföld

Negyvenmilliárd forintos egészségügyi hitelprogram készül

Negyvenmilliárd forintos hitelprogramot dolgozott ki a Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a gazdasági és a pénzügyi tárcával közösen, hogy az egészségügy átalakulásával párhuzamosan, helyzetbe hozza az ágazatban dolgozókat - jelentette be az egészségügyi miniszter kedden Orosházán.

A javaslat heteken belül a kormány elé kerül, és kedvező döntés esetén legkésőbb a jövő év elején indulhat a hitelprogram – mondta Kökény Mihály a Békés megyei és az orosházi önkormányzat, valamint a gyáriparosok szövetsége által szervezett, szolgáltató gazdaság és gyógyturizmus című konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

A tervek szerint a negyvenmilliárd forintból 25 milliárd forinttal az egészségügyben dolgozók tulajdonszerzését és vállalkozását, a fennmaradó 15 milliárd forintból pedig az egészségügyi kis- és középvállalkozások fejlesztését és beruházásait támogatnák – fűzte hozzá a miniszter.

A gyógyfürdők helyzetének stabilizálásról szólva a miniszter elmondta: október elsejével hatályba lépett az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében átlagosan húsz százalékkal növekedett a gyógyfürdő-szolgáltatások társadalombiztosítási (tb) támogatása. A rendelet hatályba lépése óta a társadalombiztosítással szerződésben álló gyógyfürdő a szolgáltatások árának 85 százalékát megtéríti a betegeknek, vagyis nekik csak a fennmaradó részt kell állniuk – hangsúlyozta.

Kökény Mihály kiemelte: a társadalombiztosítással szerződést kötött szolgáltatók egyéb jogcímen nem kérhetnek több pénzt a betegektől, ha azok tb által finanszírozott szolgáltatást vettek igénybe.

Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke leszögezte: ahhoz, hogy a magyar gazdaság ismét fenntartható növekedési pályára álljon át, fejleszteni kell a szolgáltatásokat, a természeti adottságok kihasználása kapcsán is. Véleménye szerint a gyógyvizekre alapuló szolgáltatások bővítésével Magyarországon a gyógyturizmus akár húzóágazattá is válhat.

Az elnök ennek érdekében szükségesnek tartotta, hogy
folytatódjon a gyógyfürdők és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, amelyek nemcsak kitörési pontjai lehetnek egy-egy kisebb térség fejlődésének, hanem segíthetnek az egészségügy általános helyzetének a javításában is. Bodzás Júlia, a Békéscsabai Általános Építőipari Rt. vezetője elmondta: az Orosháza melletti Gyopárosfürdőn vállalatának kivitelezésében folyik egy 2,1 milliárd forintos beruházás, amelynek műszaki átadását 2004 áprilisára tervezik.

Fetser János, Orosháza polgármestere az MTI érdeklődésére közölte: Gyopárosfürdő további fejlesztésére már elkészültek a tervek. “A képviselő-testület várhatóan az idei év végéig módosítani fogja a város, így Gyopárosfürdő rendezési tevét, s ennek értelmében a gyógyfürdő mellett akár hat gyógyszálló építésére is lehetőség nyílik” – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a szállodaépítésekről izraeli és kanadai befektetőkkel tárgyalnak, akik számára az önkormányzat kedvezményesen tud építési telket biztosítani, valamint hasonlóra számíthatnak a befektetők a helyi adó vonatkozásában is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik