Belföld

MFB-hitelek a gazdaság fejlesztésére

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. vállalkozásfejlesztési hitel-, illetve fejlesztési tőkeprogramja keretében 250 milliárd forint, az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram keretében további 150 milliárd forint fejlesztési forrást juttat a magyar gazdaságba az elkövetkező egy-két esztendőben.

Ezt Lex Zoltán, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese közölte kedden Debrecenben sajtótájékoztatón.

A bankvezető az MFB fejlesztési tőkeprogramjáról elmondta: ilyen típusú fejlesztési-finanszírozási program egyedülálló a magyar piacon. “A tőkefejlesztési program keretében az MFB tőkeemeléssel történő tőkebefektetést kínál a vállalkozásoknak úgy, hogy a bank tulajdonrésze nem haladhatja meg a vállalkozás megemelt jegyzett tőkéjének 49 százalékát.” Hozzátette: a tőkebefektetés időtartama 5-7 év lehet, és a kivásárlási lehetőség már most megállapítható áron történik majd. Tájékoztatása szerint ilyen típusú tőkebefektetésre 40 milliárd forint áll rendelkezésre, és a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe.

Az MTI érdeklődésére elmondta: a júliustól igénybe vehető szolgáltatás keretében eddig 48 befektetési igényt vizsgáltak meg, és reményeik szerint október végén, november elején megtörténhetnek az első szerződéskötések. Lex Zoltán véleménye szerint év végéig 3-4 ügyletet kötnek meg. A vezérigazgató-helyettes közölte: a hitelprogram iránt is egyre növekszik az érdeklődés. Augusztus végén még 5 milliárd forint volt a hiteligény, ami jelenleg már 28 milliárd, ebből 13 milliárd forintot elbíráltak, amit refinanszírozási konstrukcióban a kereskedelmi bankok folyósítanak.

Fontosnak nevezte, hogy a tőke- és a hitelprogram, valamint a támogatásközvetítési tevékenység keretében az elkövetkező két év alatt egymilliárd euró – 250 milliárd forint – fejlesztési forrást juttassanak a magyar gazdaságnak. A bankvezető szerint rendkívül előnyös az Európa hitelprogram, amelynek keretében az elkövetkező két évben 150 milliárd forintot helyezhetnek ki, ebből 80 milliárdot kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe.

Lex Zoltán tájékoztatása szerint egyedülállóan kedvező kamatozású hitelről van szó, ugyanis a kamat – 10-500 millió forint közötti forinthitelek esetén – három havi EURIBOR, plusz legfeljebb évi 4 százalék kezelési költség. “Jelenleg ez a kamat 6,2 százalék, és a kölcsön 4-15 éves futamidővel vehető igénybe” – mondta az MFB vezérigazgató-helyettese
Debrecenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik