Belföld

Lemaradtak a magyar cégek – technológiai lista a Deloitte-tól

Egyetlen magyar vállalkozás sincs a leggyorsabban növekvő húsz regionális technológiai cég között. Ez azért is szomorú, mert tavaly még heten voltak a legjobb tízben...

Megint elkészítette a legdinamikusabb kelet-közép-európai technológiai cégekről szóló összeállítását a nagy nemzetközi tanácsadócég, a Deloitte & Touche. A Fast 40 rangsor a magyar cégek számára idén igencsak elszomorító: tavaly a legjobb tíz között még hét hazai vállalkozás szerepelt, mostanra viszont a legjobb húsz közé sem tudott bekerülni magyar társaság.

 A régió leggyorsabban növekvő cégei 

5 év alatt

Aliatel (cseh) – 4846%
Home.pl (lengyel) – 2280%
Obchodni dum (cseh) – 1974%
P.U.P. SPIN (lengyel) – 1847%
ICZ (cseh) – 1436%
GLOBE INTERNET (cseh) – 1339%
Logos (cseh) – 1081%
MEDNET (szlovén) – 1061%
ZIGZAG (lengyel) – 926%
PPI Magellan (lengyel) – 911%

Önbevallás alapján lecsúsztunk

A Deloitte & Touche (D&T) az árbevételről szóló „önbevallások” alapján állítja össze listáját, így alakítja ki a regionális összesítéseket. A nemrégiben nyilvánosságra hozott kelet-közép-európai listán három kategóriában szerepelnek a cégek.

Az első kategória a „Technology Fast Companies”, vagyis a negyven leggyorsabban növekvő technológiai cég Közép-Európában. Tulajdonképpen ez az igazi, az aktuális lista. Idén az első helyet egy cseh cég, az Aliatel szerezte meg, amely 4846 százalékos bevételnövekedést produkált. A növekedést öt évre számolják (ez némi újdonságot jelent, vagyis legalább ennyi ideje létezniük kell a cégeknek, és minimum 50 ezer eurós bevételt kell felmutatniuk). 

Ezek szerint tehát a listavezető cseh alternatív távközlési cég öt év alatt csaknem megötvenszerezte bevételeit(!). Az Aliatel sikere nem egyedülálló, hiszen a lista harmadik helyén is csehországi vállalat áll. Az Obchodni dum.cz 1974 százalékos, azaz csaknem hússzoros növekedést tudhat a magáénak. Ez a cég egyébként internetes kereskedelemmel foglalkozik.

 A feltörekvő cégek – 3 év alatt növekedtek a leggyorsabban

HOGA.PL (lengyel) – 1727%
ZOOM International (cseh) – 476%
AARON GROUP (cseh) – 446%
SOLVO Biotechnology (magyar) – 371%Merlin.com.pl (lengyel) – 327%

Nyomulnak a csehek

A lista első tíz helyéből ötöt cseh vállalatok foglalnak el, vagyis a régió legnyugatibb országa majdnem képes volt megismételni a magyar cégek tavalyi sikerét, amikor mi hét céggel képviseltettük magunkat a top 10-ben. A top 20-ban hasonló az arány: a vállalatok fele Csehországból került ki.

A lengyelek viszonylag kevés céggel vannak ott a legjobb húsz között: négy társaság képviseli őket, ám ez a négy mindjárt az első tízbe is bejutott. A legelőkelőbb pozíciót, a lista második helyét a Home.pl sp. j. nevű internetszolgáltató szerezte meg, amely 2280 százalékos növekedést ért el az elmúlt öt évben. Meghuszonháromszorozta tehát a forgalmát fél évtized alatt.

A legjobb tízbe egyetlen ország képviselője jutott be a lengyelek és a csehek mellett. A szlovén Mednet, amely a www.amis.net internetes címen érhető el, egy nemzetközi hálózat része. A nyolcadik helyet szerezte meg, 1061 százalékos növekedéssel. A legjobb húszba még egy szlovén cég, a Halcom Informatica jutott be.

Nemcsak fociban „lettek jobban”

A top 20-ba bekerült országok a lengyeleken, a cseheken és a szlovénokon kívül: Szlovákia (egy cég, a 16. helyen) és Lettország (két cég a 12. és a 15. helyen). Vagyis a lettek nemcsak a foci Eb-selejtezőkön ütöttek ki minket a versenyből, hanem még a technológiai cégek növekedésében is leelőzték a magyar vetélytársakat.

A magyarok közül ugyanis a legjobban szereplő cég a 22. helyen álló ICON Computing, amely 339 százalékos növekedést mutathat fel. A harminc közé sem jutott be a második legjobb magyar cég, a Marketlink, a 31. lett a rangsorban 195 százalékos növekedéssel. Az Archico dokumentumkezelő cég a harmadik legjobban szereplő magyar cég lett, a lista 36. helyén, 168 százalékos növekedéssel. 


 Az All Star válogatott

Brain Systems (cseh) 
Fractal (cseh) 
Internet Info (cseh)
Logos (cseh) 
TES Media (cseh)
ICON Hungary (magyar)
Marketlink Hungary (magyar)
Lursoft IT (lett)

Azért van még remény


Ugyanakkor a D&T által összeállított másik két kategóriában jobban szerepeltek a magyarok: az úgynevezett emelkedőben lévő cégek, a „rising stars” között a magyar Solvo Biotechnology 371 százalékos növekedésével a negyedik helyet szerezte meg. (A feljövő csillagok közé már hároméves múltra visszatekintő cégek is bekerülhetnek, és a minimális árbevétel határa is alacsonyabb, 30 ezer euró.) A Rising Star kategória vezetői egyébként lengyelek és csehek. A legjobb tízben négy lengyel, három cseh és egy-egy magyar, észt és szlovák cég szerepel. A kategória első helyezettje a lengyel internetes cég, a Hoga.pl lett.

Ugyancsak kedvezőbb a kép, ha az úgynevezett All Star kategóriát nézzük a D&T listáin. Az első öt helyet ugyan a csehek mondhatják a magukénak, élükön a Brain Systems nevű vállalkozással, ám a magyarok a hatodik és a hetedik helyet is megszerezték a már említett Icon és Marketlink révén. Az All Star kategóriába azokat a cégeket sorolják, amelyek a D&T által néhány éve sorozatban összeállított listákon mindig is szerepeltek, vagyis tartósan magas növekedést képesek felmutatni.  Mindössze nyolc ilyen létezik Kelet-Közép-Európában.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik