Belföld

Csak átmenetileg gyengült a forint

Remélhetően átmeneti volt a forint árfolyamának mintegy 1 százalékos hétfői gyengülése, ami valószínűleg a folyó fizetési mérleg kedvezőtlen alakulására adott késői reakciónak tudható be - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök kedden, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Közgazdasági Társaság vállalatvezetőknek tartott konferenciáján.

Az MNB pénteken közölte, hogy a folyó fizetési mérleg augusztusi hiánya vártnál nagyobb, 402 millió euró volt. A jegybankelnök hozzátette: tudják ki adott el jelentősebb összeget, de azt nem, hogy miért.


Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke elmondta, hogy piaci pletykák szerint a forint árfolyamának gyengülését a KSH-ból kiszivárgott magas inflációs adat okozhatta. A hivatal elnöke cáfolta, hogy ilyen adat a KSH-ból származott volna, már csak azért is, mert a kedden nyilvánosságra hozott szeptemberi infláció a várakozásoknál kedvezőbb, 4,7 százalék lett.


A piacon viszont 5 százalék körüli prognózis terjedt el, aminek nem volt igazán reális esélye. Hétfőn a bankközi piacon a forint számottevően gyengült, míg pénteken az euró árfolyama záráskor 254,30/40 forint volt, a hét első napján 256,50/70 forint lett.


A kereskedőket váratlanul érte a külföldi befektetők aktív magatartása. Piaci információk szerint a forint zuhanásának hátterében a JP Morgan és a Deutsche Bank londoni fiókjainak folyamatos forinteladása állt. Ezek az intézmények jelentős szerepet játszottak a forint elleni januári spekulációban. Kedden a forint kissé stabilizálódott, nyitáskor az eurót 254,45/65 forinton jegyezték, délben az árfolyam 255,35/40 forint volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik