Belföld

4,7 százalékos infláció – jobb a vártnál (bővített)

A fogyasztói árak szeptemberben 0,6 százalékkal haladták meg az augusztusi, és 4,7 százalékkal a 2002 szeptemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A fogyasztói árak szeptemberben 0,6 százalékkal haladták meg az  augusztusi, és 4,7 százalékkal a 2002 szeptemberi szintet – közölte  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Jobb a vártnál a szeptemberi fogyasztói árindex

Az elemzők szeptemberre 0,8 százalékos havi infláció mellett 4,9 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak. Az idén az első kilenc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4  százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A maginfláció szeptemberben augusztushoz képest 0,3 százalék, az  egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,5 százalék volt. A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a  júliusitól, és 4,7 százalékkal haladták a 2002 augusztusi szintet.  Tavaly szeptemberben a 12 havi infláció 4,6 százalék volt.


Szeptemberben a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, 2002 szeptemberéhez viszonyítva pedig 5 százalékkal nőtt. A KSH közlése szerint az előző hónaphoz viszonyított áralakulást a háztartási energia drágulása 0,31 százalékkal, az élelmiszereké 0,2 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,16 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,07 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal emelte, míg a szolgáltatások árcsökkenése 0,17 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte azt.


Egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs – nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 1,4 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban, 7,5 százalékkal emelkedett a liszt, dara, 5,8 százalékkal a sertéshús, 5 százalékkal a tojás, 4,3 százalékkal a sertészsiradék, 3 százalékkal a kenyér, 2,9 százalékkal a baromfihús, 1,7 százalékkal a péksütemények, 1,5-1,5 százalékkal a tej és a sajt, 1,3 százalékkal a munkahelyi étkezés ára. Csökkent 5,2 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 3,5 százalékkal az étolaj ára. A háztartási energia körében bekövetkezett 3,7 százalékos átlagos árnövekedés az elektromos energia 9,1 százalékos drágulásának következménye.


Szeptemberben a szezonváltás miatt a ruházkodási termékek új
kollekciói jelentek meg az üzletekben, így az árak, hasonlóan az
előző évek tendenciájához, az átlagosnál jobban emelkedtek.
Az átlagos áremelkedésnél kisebb mértékben drágultak a szeszesitalok, dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok. A szolgáltatások 0,6 százalékos átlagos árcsökkenése meghatározóan az üdülési szolgáltatások – az utószezonra jellemző tendenciának megfelelő – 9,5 százalékos, valamint a távközlési díjak 3,3 százalékos mérséklésének következménye. Ezzel szemben az oktatási szolgáltatások 9,9 százalékkal drágultak.


A KSH szerint egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek nélkül számítva 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az elmúlt tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a liszt, dara 14, a cukrászáru, fagylalt 10, a munkahelyi étkezés 9, az alkoholmentes üdítőitalok, az éttermi étkezés és az idényáras élelmiszerek pedig 7 százalékkal drágultak. Csökkent viszont az elmúlt tizenkét hónap alatt 21 százalékkal a sertészsiradék, 11 százalékkal a sertéshús, 7 százalékkal a szalámi, sonka, 6-6 százalékkal a szalonna és a tojás, 5 százalékkal cukor, 3-3 százalékkal a baromfihús és az étolaj ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 szeptemberében. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok tizenkét hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak.


A szolgáltatások átlag feletti, 6,1 százalékos áremelkedésén belül a társasházi közös költség 12, a testápolási szolgáltatások, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés mindegyike 11 százalékkal drágultak. A dohányáruk 18, az elektromos energia 19, a vezetékes gáz 12 százalékkal kerültek többe, mint tavaly szeptemberben. Az idén szeptemberben a magyar harmonizált fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal, tavaly szeptemberhez viszonyítva 4,6 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik