Belföld

Fokozott magyar-bolgár gazdasági együtműködés

Magyarország egyre fokozottabban vesz részt befektetőként Bulgáriában, ahol az OTP jelenléte megfelelő hátteret, biztonságot nyújt a magyar vállalatoknak a további beruházásokhoz - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután bolgár partnerével, Szimeon Szakszkoburggotszkival tárgyalt.

A bolgár miniszterelnök hivatalos látogatáson tartózkodik a fővárosban. Magyarország jelenleg az 5. legnagyobb külföldi tőkebefektetőnek számít Bulgáriában, 330 millió eurós tétellel. Az OTP idén májusban vásárolta meg a hasonló profilú bolgár lakossági bankot, a DSK-t 311 millió euróért. Az OTP mögött a Videoton és a Dunapack a legjelentősebb magyar beruházó Bulgáriában.

 Kétoldalú kapcsolatok

A bolgár-magyar kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években Bulgária belső és nemzetközi helyzetében bekövetkezett pozitív változásokkal összhangban fejlődtek – írja magyar Miniszterelnöki Hivatal lapunkhoz is eljuttatott elemzése. Az együttműködést gördülékennyé tették a közös külpolitikai prioritások is: Bulgáriának is célja, hogy mielőbb az euro-atlanti szervezetek teljes jogú tagjává váljon. A magyar–bolgár államközi kapcsolatokat nyitott, megoldatlan kérdések nem terhelik, rendszeres és eredményes a kapcsolattartás a minisztériumok között és a nemzetközi szervezetekben is. A magyar-bolgár árucsere-forgalom értéke évről-évre nő. 2001-ben 113,5 millió dollár, 2002-ben pedig 137,3 millió dollár volt, ebből a magyar export 99,2, míg az import 38,1 millió dollárt tett ki. Idén azelső három hónapban a külkereskedelmi forgalmunk 38 millió dollárt ért el (26,1 millió volt a magyar export és 11,9 milliós az importunk), ami 21,8 százalékos növekedést jelent a múlt év hasonló időszakához képest. A bolgár statisztikai adatok alapján a Bulgáriában eddig befektetett mintegy hatmilliárd dollár értékű külföldi tőkéből a magyarországi cégek részesedése 2002-ben 18,6 millió USD volt, s Magyarország ezzel az összeggel a huszadik helyet foglalta el a külföldi tőkebefektetések ország listáján. Miután az OTP 2003 májusában megvásárolta a hasonló profilú bolgár lakossági bankot, a DSK-t 311 millió euro értékben, az 5. helyre léptünk elő. Az OTP után a Videoton a második, Dunapack pedig a harmadik legnagyobb magyar beruházó Bulgáriában.

“A magyar vállalatok szívesen részt vennének beszállítóként a bulgáriai Vidin és a romániai Calafat közötti Duna-híd építésében” – közölte Medgyessy Péter. A közúti és vasúti összeköttetést is biztosító híd – amelynek megépítéséhez az Európai Beruházási Bank (EIB) 50 millió eurót hitelez Bulgáriának – nagy jelentőségű a VI. páneurópai közlekedési folyosó fejlesztése szempontjából.

A kormányfő szerint Bulgária kiválóan teljesít, jelentős előrelépést tett az elmúlt években és hamarosan a NATO-ban és az EU-ban is Magyarország tagtársa lesz. Ehhez Medgyessy Péter felajánlotta a magyar tapasztalatokat, ismereteket. “Bulgáriai belpolitikai okok nem érinthetik Szófia NATO-csatlakozását” – mondta egy kérdésre Medgyessy Péter.

Szimeon Szakszkoburggotszki nagyra értékelte Magyarország Bulgáriának nyújtott támogatását az integrációs folyamatban. Mint hozzátette, a magyar-bolgár együttműködés fejlesztése mindkét népnek érdekében áll.

Szó esett a megbeszélésen az idegenforgalmi együttműködésről, aminek kapcsán Medgyessy Péter kiemelte: Magyarország és Bulgária “csomagban”, együtt vonzó célpontja lehet a távoli országokból érkező turisták számára. Medgyessy Péter szólt a magyarországi bolgár kisebbségről, amely “megbecsült tagja a magyar társadalomnak”.

A két kormányfő magyar-bolgár együttműködési nyilatkozatot írt alá, ami Medgyessy Péter megfogalmazása szerint “új minőségi partnerséget” jelent.

Magyar cégek a bulgáriai privatizációban

A kétoldalú kapcsolatok áttekintése, Bulgária NATO-tagsága és EU-csatlakozása mellett a magyar cégeknek a bulgáriai privatizációban való részvételét nevezte magyarországi tárgyalásai fontos témájának Szimeon Szakszkoburggotszki hétfőn Budapesten, amikor magyar újságírókkal találkozott. “Nagyon elégedettek vagyunk a magyar befektetők érdeklődésével a bolgár cégek iránt, ez egybeesik a mi gazdasági céljainkkal is” – jelentette ki a bolgár miniszterelnök.

A bolgár-magyar politikai és kulturális kapcsolatokat kielégítőnek nevezte, de “nyilván van lehetőség e kapcsolatok további szélesítésére”. “Érzékeny kérdés ugyanakkor a bolgár fuvarozók Magyarországon való áthaladására jogosító útengedélyek ügye” – tette hozzá.

Megerősítette, hogy országa számít a 2007-es uniós csatlakozásra, amiért a bolgár lakosság már eddig is jelentős áldozatokat hozott és kész továbbiakra is. “E tekintetben nem számítunk kellemetlen meglepetésekre.” “Tanulni fogunk abból, hogy a most csatlakozó országok közvéleménye miként fogadja majd a csatlakozást” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Bulgáriában a közvélemény alapvetően támogatja a csatlakozást az EU-hoz és NATO-hoz.

Arra a kérdésre, hogy miként teljesültek kormánya választási ígéretei, kijelentette: “amikor e kérdést felteszik nekem, mindig azt mondom, hogy olvassák el a 2001 áprilisában meghirdetett programot, amely előirányozta, hogy közös erőfeszítéssel 800 nap alatt el kell érnünk azt a szintet, amikor a dolgok már normális keretek között haladhatnak. “Tény, hogy legendák terjedtek el mindenféle ígéretekről, de ezek honfitársaim szédületes várakozásait tükrözik, nem az enyémeket, hiszen én nagyon realista vagyok. A makrogazdasági paraméterek, gondolom, válaszolnak a kérdésre” – jelentette ki.

Az idegenforgalom első helyen

Mádl Ferenc köztársasági elnök ma hivatalában fogadta Szimeon Szakszkoburggotszki bolgár miniszterelnököt.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a két ország kapcsolatát nyitott, megoldatlan kérdések nem terhelik, s az elmúlt években mindvégig összhangban volt Bulgária belső és nemzetközi helyzetében a legutóbbi esztendőkben bekövetkezett pozitív változásokkal. Az együttműködést gördülékennyé tették a közös külpolitikai prioritások.

Mádl Ferenc elismeréssel szólt Bulgária euroatlanti integrációs felkészüléséről. Emlékeztetett arra, hogy az EU 2003. áprilisi thesszaloniki-i csúcstalálkozója is elismerte Bulgária erőfeszítéseit, és a csatlakozás várható időpontját 2007. körüli időszakra prognosztizálta.

Mádl Ferenc a tárgyaláson elmondta: Magyarország kész a politikai kapcsolattartás, a párbeszéd folyamatos fenntartására és kiszélesítésére. Magyarország arra törekszik, hogy a dinamikus kapcsolatfejlesztés tovább folytatódjék.

Az államfő kiemelte azt is, hogy az idegenforgalmi együttműködés ismét az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazattá nőtte ki magát. A statisztikai adatok szerint a Bulgáriát 2003-ban felkereső magyar turisták száma 90 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. Mindez hozzájárult a két ország kulturális kapcsolatának fejlődéséhez is. Ezen a területen is van azonban mód a továbblépésre, hangsúlyozta Mádl Ferenc. A bolgár miniszterelnök egyetértett a magyar államfő felvetésével, miszerint ennek szép példája lehetne egy új magyar-bolgár szótár kiadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik