Belföld

Törvény védené a svédeket az eurótól

A svéd euróellenzők a közös valuta svédországi bevezetésének megakadályozása után ellentámadásba mentek át: szeretnék jogilag rögzíttetni, hogy a svéd ember nem akar eurót.

Miután Svédország szeptemberben elutasította az Európai Monetáris Unióhoz (EMU) történő csatlakozást, a svéd kormányra most erőteljes nyomást gyakorolnak a környezetvédők és a baloldaliak annak érdekében, hogy törvény deklarálja az ország euróövezeten kívül maradását.

Ha megvan a döntés, tessék deklarálni!

A zöldek és a baloldaliak felkérték a svéd kormányt, kezdjen egyeztetéseket az Európai Unióval az euróövezeten kívül maradás jogi keretbe foglalásáról. Erre részben azért volna szükség, hogy az EU-n belül ne érje hátrány az eurót elutasító svédeket, részben azért, mert az eurószkeptikusok saját kormányukkal szemben is szeretnék bebiztosítani magukat. A Zöld Környezetvédő Párt (MpG) egy állásfoglalásban máris azzal vádolta meg a kormányt, hogy az “nem tiszteli kellően” az eurót elutasító népakaratot.

“A referendum eredményének logikus következménye kellene, hogy legyen a kimaradás deklarásása”, nyilatkozta a svéd rádiónak Camilla Skjöld-Jansson, a Baloldali Párt (VP) parlamenti képviselője, hozzátéve: a kormánynak fel kellene vetnie a problémát az EU-kormányközi konferencián.

Persson gondban

Az euróellenzők azért ütik a vasat most, közvetlenül a számukra sikert hozó referendum után, mert attól tartanak, hogy ha az ügy elalszik, akkor kormányuk az euró elutasító döntést “elfelejti” jogi értelemben is deklarálni, amit egyébként a közös pénzt nem használó másik két ország, Dánia és Nagy-Britannia megtett.

Göran Persson miniszterelnöknek lépéskényszerbe kerülhet, ugyanis szociáldemokrata kisebbségi kormányának hatalmi pozíciója a baloldaliak és a zöldek támogatásától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik