Belföld

Szeptemberben is csökkent az alapok vagyona

admin
admin

2003. 10. 09. 14:54

Szeptemberben a nyári hónapoknál kisebb mértékben ugyan, de folytatódott a pénzpiaci és kötvényalapok június óta megszakítatlan csökkenése - derül ki a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) havi összesítéséből.

A befektetési alapokban kezelt vagyon 1.071,8 milliárd forintra csökkent az augusztus végi 1.076 milliárd forintról.


A szövetség tagjai által kezelt pénztárak és egyéb portfóliók növekedése miatt ugyanakkor az összes kezelt vagyon 1.961,5 miliárd forintra emelkedett, ami 0,8 százalékkal magasabb az előző havinál. Az év első kilenc hónapjában a befektetési alapok vagyona 14,7 százalékkal nőtt, míg az összes kezelt vagyon 27,5 százalékkal emelkedett 2002 decemberéhez képest.

A befektetési alapok kétharmadát kitevő kötvényalapok havi csökkenése szeptemberben 0,3 százalékos volt, a hó végén vagyonuk 710 milliárd forintot tett ki.

A szeptemberben jellemzően 9 ezer pont fölött mozgó BUX index, illetve a külföldi tőzsdék jó eredményei érezhetően nyereség realizálásra csábították a részvényalapok tulajdonosait, és ez a részvényalapok vagyonának 3 százalékos csökkenéséhez vezetett. A részvényalapok vagyona 80,2 milliárd forint volt szeptember végén, szemben az augusztus végi 82,66 milliárd forinttal.

Továbbra is népszerűek az ingatlanalapok, amelyek vagyona egy hónap alatt 14,2 százalékkal bővült, szeptember végére meghaladta a 60 milliárd forintot.
A Bamosz értékelése szerint az ingatlanalapok az elmúlt időszakban mentesek voltak a jelentősebb árfolyamcsökkenésektől, rezisztensek voltak a kedvezőtlen pénzpiaci eseményekkel szemben is, és népszerűségüket láthatóan nem befolyásolták az elmúlt hetek ingatlanszövetkezetekkel kapcsolatos botrányai sem. Vagyonuk az év eleje óta csaknem a háromszorosára nőtt.
A Bamosz-tagok által kezelt összes vagyon 45 százalékát kitevő pénztárak és egyéb portfóliók értéke több mint 2 százalékkal emelkedett szeptemberben. A hó végén a pénztári vagyon 504 milliárd, az egyéb portfóliók vagyona 385 milliárd forintot tett ki.
A tavaly december végi adatokhoz képest a pénztárak vagyona csaknem 64 százalékkal, az egyéb portfólióké pedig 27,5 százalékkal nőtt. A növekedés nagyrészt a pénzintézetek vagyonkezelési tevékenységének átszervezésével függ össze.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.