Belföld

Százezrekkel olcsóbb lesz a luxusautó

A személyautó-importra pillanatnyilag kivetett fogyasztási adót jövő év május elsejétől kezdve fix összegű regisztrációs díj váltja fel, ami komoly adóteher-átrendeződéshez vezet - olvasható a Magyar Hírlapban.

A Magyar Hírlap számításai szerint nyernek a luxuskategóriájú új autók vásárlói, akár 360 ezer forintot is megtakaríthatnak a változással. Ugyancsak a nyertesek közé tartoznak majd az alsó középkategóriás új autók vevői, ők 50 ezer forint körüli összeget spórolhatnak meg. Egyértelműen veszítenek viszont a változáson a használtautó-importőrök.

Jelenleg az új és a használt autókat háromféle közteher sújtja: vám, fogyasztási és forgalmi adó. Az EU-tagsággal e körön belül a vám nulla százalék lesz, a fogyasztási adó pedig regisztrációs adóvá változik. Előbbi a vámérték százalékában van meghatározva: a katalizátoros autóknál 1600 köbcentiig tíz, afelett húsz százalék (a katalizátor nélkülieknél 22, illetve 32 százalék).

Utóbbi viszont fix összegű lesz, s a motor korszerűségétől, illetve hengerűrtartalmától függ majd. Egy új vagy öt- évesnél fiatalabb autó regisztrációs adója például 90 ezer forint lesz, az idősebbé pedig 200 ezer (feltéve, hogy a benzines 1400, a dízel 1700 köbcentinél kisebb). Érezhető a különbség. Az új adó a köbcentivel együtt emelkedik, a felső kategória az 1800 köbcenti feletti benzines és a 2000 köbcenti feletti dízelmotoros kocsi. A korszerű motorú adója ebben a kategóriában 640 ezer, a korszerűtlené 1,6 millió forint.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik