Belföld

Az OTP és a Matáv kelet-közép-európai beruházási tervei

Az OTP Bank Rt. a jövőben is elsősorban az akvizíciókat tartja közép-kelet-európai terjeszkedése fő eszközének, csak másodsorban gondolkodik "zöldmezős beruházásokban" - mondta Wolf László, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese azon a nemzetközi konferencián Budapesten, amelyet a Magyar Atlanti Tanács szervezett a nemzetközi tőkemozgásokról.

Wolf László aláhúzta: a bolgár DSK Bankért az OTP ez év október 1-jén fizette ki 311 millió eurós vételár 90 százalékát, ez bizonyosan rontani fogja az utolsó negyedévi folyó fizetési mérleg adatokat. A vezérigazgató-helyettes aláhúzta: a közelmúltbeli szlovák, majd az idei bulgáriai bankvásárlás után további célország lehet az OTP Bank számára Albánia, Horvátország, Szerbia és Ukrajna.

Wolf László szerint a legnagyobb magyarországi bank a romániai jelenlétről sem mondott le, a szomszédos államban azonban zöldmezős beruházással, illetve “üzletileg” zöldmezős beruházással próbálkoznak majd. Kifejtette: az üzletileg zöldmezős befektetésen azt érti, hogy az OTP Bank esetleg egy kisebb romániai bank megvételére pályázna, majd a vásárlást követően maga építené ki annak országos hálózatát.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a sikeres akvizíciók ismérve nemcsak a vétel elnyerése, hanem az is, mennyire tudják később az adott bankot az OTP bankcsoportjába integrálni, mennyire lehet az új hitelintézetben is meghonosítani az OTP megszokott termékstruktúráját, banki szolgáltatásait, elektronikus
elérhetőségeit.

Wolf László kiemelte: Szlovákiában a bankvétel egyértelműen sikeres volt, ez év nyaráig egy év alatt a szlovákiai leánybankba bevezették az OTP összes elektronikus szolgáltatását, 13 hónap alatt 70 százalékkal nőtt az ügyfelek száma, míg a szlovákiai leánybank lakossági betétállománya 47 százalékkal emelkedett.

A vétel Bulgáriában is jól indult, és azért is nagy reményekkel kecsegtet, mert ott a bruttó hazai termék 4-5 százalékos növekedés elé néz, és az államháztartási deficit a GDP-hez mérten mindössze 0,8 százalék.

A Matáv macedóniai vásárlásáról Balogh András vezérigazgató-helyettes elmondta: a magyarországi piacon különösen a vezetékes távközlést tekintve csupán szerény növekedést tudott volna elérni a Matáv, ezzel szemben a dél-európai országban a távközlési piac bővülése, profitkilátásai jóval kedvezőbbek. A macedóniai akvizíció egyértelműen sikeres volt, olyan távközlési céget találtak befektetési célpontnak, ahol mind a vezetékes, mind a mobil telefonpiac jelentős növekedési potenciállal rendelkezik.

A vezérigazgató-helyettes a gondokról is beszámolt. Az ottani Matáv leányvállalat, a Maktel jelenleg az ország egyik legnagyobb foglalkoztatotti létszámával rendelkezik, szükség van karcsúsításra, ez pedig politikai ellenérzést váltana ki az országban. A tulajdonostárs a macedón kormány, hosszú távon azonban annak is érdeke, hogy a nagyobb haszon reményében bizonyos létszámleépítés történjen a dél-európai országban tevékenykedő Matáv-érdekeltségnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik