Belföld

Olcsóbb az amerikai import

Az Egyesült Államokban szeptemberben a várakozásokkal szemben gyorsabban mérséklődtek az importárak: a csökkenés 0,5 százalékos volt az előző havi 0,2 százalékos emelkedés után.

Az importált kőolaj áresése hatott elsősorban a behozatali árakra. A szakértői várakozásokban a behozatali árak 0,3 százalékos szeptemberi esése szerepelt. A kőolajárak 5,2 százalékkal estek, első ízben négy hónap óta.

A kőolajárak figyelmen kívül hagyásával az importárak szeptemberben is 0,2 százalékkal emelkedtek volna. Ez utóbbi abból adódott, hogy a kőolajon kívüli importárak emelkedése az élelmiszerárak 0,6, a nyersanyagok 1,4 százalékos emelkedésében jelentkezett, ezek importár drágulását nem ellensúlyozta a behozott tőkejavak 0,3, illetve az importált autók árának 0,1 százalékos esése. Az import drágulásához hozzájárulhatott a dollár elmúlt hetekben gyorsuló
esése is.

A múlt évben a kőolajon kívüli import ára 0,9 százalékkal nőtt, szemben a megelőző évi 0,9 százalékos eséssel. Szeptemberben az amerikai exportárak 0,4 százalékkal növekedtek, de nem számítva a jelentős mértékben drágult agrárkivitelt, az exportáresés 0,1 százalékos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik