Belföld

Nincsen még döntés a harmadik generációs koncesszióról

Nincsen még döntés a harmadik generációs (3G) mobil szolgáltatás magyarországi beindításának körülményeiről és nincsen olyan szándék sem, hogy a majdani egyenként 25 milliárd forintos díjat fizessenek a licencért, mondta Pataki Dániel az Infomatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára.

Pataki ezzel cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint akormányzat egy-egy licencért 25 milliárdos koncessziós díjat akarna beszedni. A 2004-es költségvetés az “Állami kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések” között az UMTS koncesszió értékesítéséből 15,8 milliárd forintos bevételi tervet határoz meg.

Pataki elmondta: az előkészítés egyelőre ott tart, hogy heteken belül megjelenik az a közbeszerzési pályázat, amely a harmadik generációs szolgáltatás beindításához keres tanácsadót.

A tanácsadó feladata lesz válaszolni olyan kérdésekre, mint hogy mikor kerüljön sor a kiírásra, ár-, vagy szépségverseny legyen, hány szolgáltató legyen, illetve milyen lefedettséget írjon elő a pályázat.

A tanácsadónak 2004 február végére kell letennie javaslatait és ezt követően legkorábban március, áprilisban születhet kormányzati döntés, mondta a helyettes államtitkár.

Amennyiben ez még tavasszal megszületik, mondta, akkor év végére akár oda is lehet ítélni a szolgáltatási jogosultságokat. A 3G-s szolgáltatáshoz kellő frekvencia tartomány 2005 január elsejére szabadul fel, így elvben ekkor indulhat a szolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik