Belföld

Madonna könyve 50 nyelven jelenik meg

Ötven nyelven akarja megjelentetni Madonna kiadója az olasz-amerikai popsztár első mesekönyvét és e vágy teljesülése jól halad a frankfurti könyvvásáron.

Mint Nicholas Callaway elmondta: már 37-nél tartanak és remélik, hogy a vásár végére el is érik a bűvös 50-es számot. Legutóbb indonéz, koreai, japán és grúz kiadókkal írtak alá a fordítási jogot biztosító szerződést.

Madonna első, gyermekeknek szóló könyve, Az angol rózsák szeptemberben jelent meg valóságos kiadói villámháború keretében, egyszerre 100 országban – köztük Magyarországon – és 30 nyelven. Már 500 ezer példányt eladtak a kötetből, és Callaway szerint az év végéig elérik az egymilliót. Közben novemberben Madonna
könyvsorozatának második kötete is a boltokba kerül.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, az énekesnő választott hazájában különösen tomboló a láz. Az Államokban a harmadik, a szigetországban a negyedik utánnyomásnál tartanak. A The New York Times című amerikai lap könyvlistáján Az angol rózsák már megelőzte Harry Pottert. Finnországban az első kiadás két óra alatt
elfogyott.

“Sikerén Madonna is meglepődött és nagyon boldog, pedig még nem értünk el mindent – mondja Callaway. – Megcélozzuk az arab országokat, az indiai nyelveket és Afrikát”.

Callaway sportszerűen méltatta J.K. Rowlingot, akinek Harry Potter-könyvei átalakították a világ gyermekkönyv-kiadását. “Varázslatos mesék ezek a fantázia és a képzelet világából. Köszönet jár mindenkitől J.K. Rowlingnak, hogy elvitte a gyerekeket a képzelet csodálatos helyeire. De Madonna hírnevét felhasználva arra
bíztatja és ihleti a gyerekeket, hogyan éljék helyesen és okosan életüket.”

Egy frankfurti munkareggelin Callaway bemutatta Madonna következő könyvét, a Mr. Peabody almáit. Az angol rózsák lányoknak szól, ellenben az amerikai közép-nyugati Happville-ben játszódó történet, amelyben egy tanárt ártatlanul lopással vádolnak, elsősorban fiúknak való. Madonna így vall a könyvről: “A világ valamennyi tanárának ajánlom. A szavak hatalmáról szól, arról, hogy milyen óvatosan kell őket megválogatni ahhoz, hogy ne ártsanak másoknak.”

Nem lehet ennél nagyobb kontraszt Madonna legutóbbi nem mesekönyvével, az 1992-ben megjelent, “csak 18 éven felülieknek” való fotóalbummal, a Szexszel. A magát újra és újra kitaláló sztár, aki immár két gyermek anyja, büszke irányváltására. Az angol rózsák párizsi bemutató bankettjén kijelentette:

– A Szex rólam szólt és azt üzente: nézzetek, ez vagyok. A gyermekkönyvből remélhetően árad valami bölcsesség is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik