Belföld

Kedvező gyorsjelentések húzzák a tőzsdét

Tegnapi záróértékeik felett nyithatnak az előzetes várakozások szerint a New York-i tőzsdék iránymutató indexei, mert az ötnapos felfutást megakasztó tegnapi árfolyamcsökkenést követően ismét kedvező vállalati hírek teszik optimistává a befektetőket.

A mai nyitásra jelentős hatással lehetnek majd a heti munkanélküliségi adatok is, hiszen ezekből következtetéseket lehet levonni a gazdaság fellendülésének erejéről. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagos várakozásai szerint a múlt heti 399 ezer után most 393 ezer új munkanélküli kérelemre lehet számítani.

“Kedvezőek az eredmények. Az összehasonlítható bolti eladások igen bíztatóak, és fokozza az optimizmust a Yahoo beszámolója is” – állítja Peter Boockvar, a Miller Tabak & Co befektetési tanácsadója. A Yahoo profitja több mint megkétszereződött, a társaság emelte éves eredményvárakozását is; a világ második legnagyobb biotechnológiai cége, a Genentech is hozzájárult a hangulat javulásához, miután bejelentette, hogy profitja 70 százalékkal nőtt.

Ami a határidős indexeket illeti, a decemberi Standard & Poor’s 500 index 1,40 ponttal 1036,30 pontra, a Nasdaq 3,50 ponttal 1389,50 pontra emelkedett.

A befektetők óvatosságát az indokolhatja, hogy a fontos indexek már “faktorálták” a kedvező híreket, és aggodalmat szülhet a dollár folyamatos gyengesége is.
Európában immár második napja tart az emelkedés, az élen a technológiai és az autóipari vállalatok részvényei állnak; az FTSE Eurotop 300 index 0,78 százalékkal 895 pontra erősödött. Japánban vegyesen alakultak az árfolyamok, a jen erősödése behatárolta az emelkedést; a Nikkei végül 0,1 százalékkal került alacsonyabbra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik