Belföld

Kaszjanov nem örül a felminősítésnek

A befektetői fokozat nyomán várható nagyobb portfólió- és működötőke-beáramlástól az orosz tőkepiacok sérülékenyebb helyzetbe kerülnek - mondta a miniszterelnök az orosz kormány csütörtöki ülésén.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt héten reménykedve szólt arról, hogy Oroszország hitelminősítői besorolása befektetőknek ajánlott szintre javulhat, a mértékadó nemzetközi hitelminősítők közül elsőnek az amerikai Moody’s szerdán feljebb is sorolta az orosz adósságot, ám csütörtökön Mihail Kaszjanov orosz kormányfő arra utalt, hogy ez nem feltétlenül jó dolog.

A befektetői fokozat nyomán várható nagyobb portfólió- és működötőke-beáramlástól az orosz tőkepiacok sérülékenyebb helyzetbe kerülnek – mondta a miniszterelnök az orosz kormány csütörtöki ülésén.

Már most sincs hová befektetnünk az állami nyugdíjalap készpénzét és más tartalékokat. Meglehet, eltúlzom kissé, de a külföldi befektetők még bonyolultabbá fogják tenni a dolgunkat – fejtegette Kaszjanov, majd így folytatta: – Jóllehet a moszkvai tőzsde RTS mutatója rekordokat döntöget, a piac gyenge és korlátozott, az árfolyam-ingadozások nagyok, úgyhogy elsősorban rövid lejáratra fog új tőke beáramlani.

Kaszjanov úgy vélte, hogy a külföldi tőke bejövetele egészében jó dolog a gazdaságnak, de nagy próbára fogja tenni Oroszország szétaprózott és tőkeszegény pénzügyi és bankrendszerét.

A nemzetközi hitelminősítők közül elsőként a bizonyos megszorításokkal már befektetői szintnek tekintett Baa-kategóriába sorolta át a szuverén orosz küladósságot szerdán a Moody’s Investors Service, az orosz kormány megfontolt költségvetési politikájára és adósságkezelési gyakorlatára hivatkozva.

A Moody’s szerdai londoni bejelentése szerint az orosz devizakötvények, köztük a már piacon forgó összes eurokötvény-adósság besorolásának plafonját az addigi Ba2-ről két fokozattal – a Ba1 szintet átugorva – Baa3-ra emelte. Ez más minősítők osztályzati terminológiájában BB-ről BBB mínuszra való javítást jelentene, a BB plusz kihagyásával.

A piac a Baa avagy BBB-sávot már befektetésre ajánlottnak tekinti, de ez a kategória – főleg annak alapszintje, az Oroszországnak most megadott Baa3 (másoknál BBB mínusz) még tartalmaz spekulatív elemeket a hitelminősítő kategóriadefiníciója szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik