Belföld

Ismét tárgyalna az egészségügyi tárca az orvosi kamarával

Új tárgyalásokat ajánlott a Magyar Orvosi Kamarának az egészségügyi miniszter; Kökény Mihály ugyanakkor a kamarát hibáztatta, amiért "formai okokra hivatkozva" meghiúsította az érdemi tárgyalásokat.

A miniszter “sajnálatosnak” nevezte a tárgyalások elmaradását, és hangsúlyozta: szombaton és vasárnap “nyitva áll a minisztérium ajtaja”, ha a kamara tárgyalni szeretne.

“Attól sem zárkózik el a tárca, hogy az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is részt vegyen a megbeszéléseken, ha a bér- és munkaügyi kérdések kerülnek szóba, csak akkor elgondolkodunk azon, hogy melyik, az egészségügy területén működő érdekvédelmi szervezetet hívjuk meg” – mondta Kökény Mihály.

A miniszter felsorolta, hogy miről szerettek volna eszmecserét folytatni a kamara képviselőivel. Kiemelte a középtávú együttműködési megállapodás megkötését a bérfejlesztésről és egyéb kedvezményekről, az egészségügyi vállalkozók kedvezményes hitelrendszerének kidolgozását és a praxistörvény tervezetét.

Kökény Mihály azt mondta: “Felmerült bennem a kérdés, hogy a tegnapi színjáték a csütörtöki demonstráció igazolását célozta”. Ennek igazolására emlékeztetett arra, hogy a köztestület kezdeményezte a tárgyalást, illetve az ágazati érdekegyeztető tanácsban az EDDSZ “szisztematikusan törekedett arra, hogy a kamarát a kispadra ültesse”.

A miniszter megjegyezte: egy hete másfél órán keresztül tárgyalt Cser Ágnessel, az EDDSZ elnökével, és megállapodtak abban, hogy az érdekegyeztető tanácsban a tavalyi bérmegállapodás végrehajtását közösen áttekintik.

Hangsúlyozta: “a kormány eddig is tanúbizonyságot tett arra, hogy érzékeny az egészségügy problémáira”, és megemlítette a legutóbbi béremeléseket és a jövő évi ügyeletek és túlmunkák díjazásának emelését is. Hozzáfűzte: “Más szakszervezetek tiltakozása ellenére az ügyeleti idő egy részét szolgálati időnek fogjuk elismerni.”

Mint mondta, jó lelkiismerettel kijelentheti: “a Medgyessy-kormány 16 hónap alatt többet tett az ágazatért, mint bármelyik elődje, és kész arra, hogy a további igények kielégítésének ütemezéséről középtávú megállapodás szülessen”.

Ezért nemcsak a tárcának, hanem a betegek egy részének is “érthetetlen és elfogadhatatlan az utcai demonstráció” – közölte Kökény Mihály.

A Magyar Orvosi Kamarát politikai célokra használják – jelentette ki Kárpáti Zsuzsa (MSZP) az MTI-nek. “A Magyar Orvosi Kamara politikai szereptévesztésben van, a testületet politikai célokra használják” – fogalmazott a kormánypárti képviselő. Kifejtette, Éger István kamarai elnök korábban a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége elnöke volt; ehhez a szervezethez Orbán Viktor jelenlegi Fidesz-elnök miniszterelnöksége alatt négyszer látogatott el, míg az orvosi kamarához egyszer sem.

Kárpáti Zsuzsa elmondta, a MOK-nak nincs alkotmányos joga törvényjavaslatot és -módosítást benyújtani, erre csak a kormány, illetve országgyűlési képviselő jogosult. Hozzátette: a kamara sztrájkot sem szervezhet, mivel ezt kizárólag a szakszervezet teheti meg.

Kitért arra is, hogy a kormány elfogadta a MOK javaslatát az orvosok jogállását szabályozó törvényjavaslat esetében, illetve “a parlament egészségügyi bizottsága is akceptálta a kérésüket”. Kárpáti Zsuzsa elmondta: a kamara nem látja el maradéktalanul köztestületi feladatait, például nem működik az orvosok nyilvántartási rendszere.

A képviselő kifogásolta, hogy Éger István bére – amennyiben az elnökség jóváhagyja – bruttó 810 ezer forint lesz, amihez költségtérítés is jár. “Ez a jövő évi kamarai költségvetés tizenöt százaléka lesz” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik