Belföld

Hulladékgazdálkodási rendszert terveznek Győrött

Több mint tízmilliárd forintos költséggel regionális hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését tervezik győri központtal; a létesítmény 3 megye 112 településének hulladék elhelyezési gondját oldja meg. Az érintett települések polgármesterei csütörtökön írták alá a konzorciumi szerződést Győrött.

Kovács Imre, a bonyolító Kommunális Szolgáltató Kft.(Komszol) főmérnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a beruházási összeg felére az Európai Unió kohéziós alapjából pályáznak, a pályázatot legkésőbb jövő hónap elején benyújtják.

A költség 40 százalékát az állam biztosítja, az önrész pedig 10 százalék, amit az érintett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyei települések adnak össze.

A térségi rendszer kialakításával a településeken megteremtik a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit, aminek eredményeként megvalósul a hulladékok szakszerű gyűjtése, kezelése és újrahasznosítása.

A Nyugat-dunántúli Régióban 80 helyen létesítenek hulladékgyűjtő udvarokat, amelyek 10-12 fajta hulladékot, köztük a veszélyes hulladékot is fogadják. Kialakítanak 300 hulladékgyűjtő szigetet a csomagolási hulladékok számára, két komposztáló, három átrakó állomást, továbbá egy hulladékválogató mű kapcsolódik a rendszerhez.

A tervezett hulladékkezelő mű évi egymillió köbméter nem veszélyes hulladék fogadására, tömörítésére lesz képes, és évente 50 ezer köbméter építési törmelék lerakását, újrahasznosítását oldja meg. Emellett évente 100 ezer köbméter olajos hulladék biológiai ártalmatlanítás utáni lerakását biztosítja.

A tervek szerint a kivitelezést 2006 végén vagy 2007 elején kezdik és másfél év alatt meg is valósítják. Az új győri hulladéklerakó építését az teszi szükségessé, hogy a jelenlegi szeméttelep néhány év múlva betelik. A Komszol jelenleg is több mint 100 településen gyűjti a hulladékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik