Belföld

Fejlesztési tőkeprogram az MFB-től

admin
admin

2003. 10. 09. 10:38

Jó ütemben halad a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új stratégiájának kialakítása; a pénzintézet elsődleges feladatának most már a kis- és középvállalkozások szakértelemmel és pénzzel történő támogatását tekinti - közölte Czirják Sándor vezérigazgató Miskolcon szerdán, egy kamarai rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, az MFB portfóliójának átalakításabefejeződött, a korábban banki tulajdonú cégek átkerültek az ÁPV Rt.-hez, és a pénzintézet már nem vesz részt olyan projektek finanszírozásában, amely lényegében költségvetési feladat. Példaként említette az autópálya építést, valamint diákhitel központ működtetését.

Szólt arról is: a magyar kis- és középvállalkozások többsége tőkeszegény, a kereskedelmi bankok pedig a nagy kockázat miatt igen magas kamattal adnak hitelt számukra, ezért a különböző pályázatokon nem tudnak elindulni. Az MFB folyamatosan készíti programjait, amelyekkel őket kívánja segíteni; ilyen például az európai technológiai felzárkóztatási, beruházási hitelprogram, a fejlesztési tőkeprogram, valamint a regionális vállalkozásfejlesztési hitelprogram.

Az elsődleges cél, hogy viszonylag kedvező kamattal vegyék igénybe a hiteleket a kis- és középvállalkozók, az európai fejlesztési programban a kamatszint 6 és fél százalékos, miközben a normál piaci kamat ennél 10 százalékponttal magasabb – jegyezte meg Czirják Sándor.

A tőkeprogramról szólva kiemelte: az MFB nem kockázati tőkebefektetést hajt végre a cégekben, hanem fejlesztési tőkét helyez ki, természetesen a lehető legminimálisabb kockázat mellett. Ennek értelmében kisebbségi tulajdonossá válik a vállalkozásban, a szakmai irányítást nem kívánja átvenni, és csak minimális haszonra törekszik. Amennyiben a jól működő vállalkozás extraprofitot termel, az ott marad a többségi tulajdonosnál.

Az MFB – a kormány döntése alapján – ötéves időtartamra fektethet be a vállalkozásokba, ám ezen a bank változtatni szeretne. A nemzetközi tapasztalat szerint ugyanis hosszabb távon lehet sikeres a befektetés – hangsúlyozta Czirják Sándor.

Szólt arról is: az MFB leginkább a kereskedelmi bankokon keresztül bonyolítja a kis- és középvállalatok finanszírozását, hiszen nincs fiókhálózata, általában nem tud közvetlen kapcsolatba kerülni a cégekkel. Ezért fontosnak ítéli a kamarákkal való együttműködést, hiszen a kamara az, amelyik szoros kapcsolatban van a vállalkozóval, és tud közvetíteni a bank és a társaságok között – mondta az MFB vezérigazgatója.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.