Belföld

Autóipari beruházás a Gripen ellentételezésben

Várhatóan már októberben, vagy novemberben közölik annak az autóipari cégnek a nevét, amely Magyarországon autóalkatrész gyártó bázist létesít - mondta el Anders Annerfalk, a Gripen International kommunikációs igazgatója.

Sem a beruházás nagyságát, sem a helyszínét nem közölhetik még – tette hozzá a kommunikációs igazgató. A következő hónapokban több hasonló bejelentés is várható, közölte Yvonne Rosmark, a magyarországi Gripen-program igazgatója. A 2015-ig szóló 730 millió eurós ellentételezési megállapodás 20 százalékát már teljesítették az elmúlt másfél évben.

Az ellentételezési megállapodás 32 százalékos beruházási arányt tartalmaz, de ezt várhatótan túlteljesítik a 14 év alatt. Az eddigi teljesítésben nem szerepel az Elektrolux nyiregyházi üzemének beruházása, amelynek első lépcsőjében 65 millió eurót fektet be a svéd cég a második magyarországi gyár megépítésébe és 600 új munkahelyet hoz létre a hátrányos helyzetű térségben. Az Elektrolux kilátásba helyezte a nyiregyházi gyár későbbi esetleges bővítését a kapacitások megduplázásával.

A magyar honvédségnek szánt Gripen repülőgépek törzseit már elkészítették, a végső összeszerelést a jövő tavasszal kezdik meg – mondta Anders Annerfalk. A jövő pénteken Juhász Ferenc honvédelmi miniszter Svédországban megtekinti a Gripen harci gépek gyártását.

A magyar kormány 14 Gripen beszerzésére kötött szerződést a svéd kormánnyal. A karbantartó műszaki személyzet kiképzését 2005-ben kezdik meg, a pilótákét kicsit később. A korábbi információk szerint az első öt harci repülőgépet 2006 márciusában állítja hadrendbe a magyar honvédség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik