Belföld

53 milliárd forint a katolikus egyházban

Nemcsak az önkormányzatok, de az egyházak és az alapítványok közfeladatot ellátó intézményeit is mentesítik a gázáremelés alól. Erről döntött tegnap délután a kormány.

A katolikus püspöki kar titkára délelőtti tájékoztatóján még arról beszélt: ha nem kapnak plusztámogatást, ellehetetlenülhet iskoláik, egészségügyi intézményeik működése.

A kormány még szerdán rendeletet hozott, amely szerint nemcsak a központi költségvetési szervek, közintézmények, de az önkormányzatok, az egyházak és az alapítványok közfeladatot ellátó intézményeit is mentesítik az energiaár-emelés alól. Mindez összesen hárommilliárd forintba kerül.

Veres András püspök, a katolikus püspöki kar titkára szerint állami segítség nélkül veszélybe kerülhet iskoláik, egészségügyi és szociális intézményeik működtetése.

A katolikus egyház összes bevétele egyébként több mint 53 milliárd forint volt 2002-ben – derült ki az egyház gazdálkodásáról szóló tegnapi tájékoztatón. Ennek csaknem fele, majdnem 31 milliárd forint a központi költségvetésből érkezett (20 milliárd normatív hozzájárulásként), 7,5 milliárd pedig önkormányzati támogatásként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik