Belföld

Párizs újabb haladékot kér az Ecofin-feltételek teljesítésére

A francia kormány a megadott határidőre nem teljesítette azokat azt ajánlásokat, amelyeket a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) intézett hozzá költségvetési hiányának csökkentése érdekében - állapította meg szerdán az Európai Bizottság.

Az EU végrehajtó testülete úgynevezett A-pontként, vagyis
vita nélkül fogadta el ezt az értékelést a túl magas államháztartási hiány miatt Franciaország ellen indított eljárás részeként. Az Ecofin ugyanennek az eljárásnak az előző szakaszában, június 3-án, a bizottság előterjesztése alapján állapította meg, hogy a francia deficit tavaly meghaladta a stabilitási és növekedési paktumban engedélyezett felső határt, ami a GDP 3 százaléka. Egyidejűleg ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek szerint Párizsnak négy hónapon belül “hatékony intézkedéseket” kellett volna tennie annak érdekében, hogy a hiányt legkésőbb 2004-ben e határ alá csökkentse. Öt nappal a határidő lejárta után jóváhagyott értékelésében a bizottság nyugtázta, hogy a francia pénzügyi kormányzat az utóbbi négy hónapban számos intézkedést hozott a 2003-as hiány csökkentése érdekében. Ezeknek azonban csak marginális hatásai lesznek az idei költségvetési egyenlegre, bár jövőre már nagyobb mértékben csökkenthetik a hiányt. Összességében az utóbbi hónapok intézkedései nem elégségesek ahhoz, hogy – a tanács ajánlásainak megfelelően – lényegesen a júniusban tervezett szint alá szorítsák a ciklikus ingadozások hatásaitól megtisztított idei deficitet – állapította meg a bizottság.


Az eurócsoport hétfői tanácskozásán Francis Mer francia
pénzügyminiszter részletesen kifejtette, miért sérti meg országa három egymást követő évben a paktum legfontosabb előírását, és igyekezett rávenni kollegáit arra, hogy járuljanak hozzá a szabályok “rugalmas” értelmezéséhez. Az adott esetben ez azt jelentené, hogy a tanács eltekintene a pénzügyi szankciók alkalmazásától, Párizs pedig még egy év haladékot kapna, s csak 2005-re kellene a 3 százalékos érték alá csökkentenie a hiányt. Az eddigi jelzések alapján a tagországok nagy többsége
hajlik ennek a kompromisszumnak az elfogadására. A következő lépés az lesz, hogy a brüsszeli bizottság a most elfogadott értékelés alapján – várhatóan két hét múlva – újabb konkrét ajánlásokra tesz javaslatot, amelyekről az Ecofin november
4-én esedékes ülésén dönthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.