Belföld

Oroszországot befektetésre ajánlja a Moody’s

A nemzetközi hitelminősítők közül elsőként a bizonyos megszorításokkal már befektetői szintnek tekintett Baa-kategóriába sorolta át a szuverén orosz küladósságot szerdán a Moody's Investors Service, az orosz kormány megfontolt költségvetési politikájára és adósságkezelési gyakorlatára hivatkozva.

 Putyin bízott benne

Vlagyimir Putyin orosz elnök épp a minap közölte a Világgazdasági Fórum moszkvai tanácskozásán: bízik benne, hogy országa hamarosan a befektetőknek ajánlott fokozatba kerül a nemzetközi hitelminősítők listáján. 

A Moody’s szerdai londoni bejelentése szerint az orosz
devizakötvények, köztük a már piacon forgó összes
eurokötvény-adósság besorolásának plafonját az eddigi Ba2-ről két fokozattal – a Ba1 szintet átugorva – Baa3-ra emelte. Ez más minősítők osztályzati terminológiájában BB-ről BBB mínuszra történő javítást jelent, a BB plusz kihagyásával.


Az általános hitelminősítői gyakorlat szerint a BBB-sávot már
befektetésre ajánlottnak szokás tekinteni, de ez a kategória – főleg annak alapszintje, az Oroszországnak most megadott Baa3 (BBB mínusz) még tartalmaz spekulatív elemeket. Az elsőrendű befektetői minősítések ugyanis az A-kategóriával kezdődnek.


 Magyarországot leminősíthetik

Magyarország szuverén hosszú futamú devizaadósság-osztályzata a Moody’s listáján A1 (A plusz), a másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél, a Fitch Ratingsnél és a Standard and Poor’snál ennél két osztattal gyengébb, egyaránt A mínusz. A Fitch nyár óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátást
tart érvényben a magyar adósságra az egyidejű és jelentős államháztartási és folyómérleg-hiányok kezelhetőségével kapcsolatos aggályaira hivatkozva.

Oroszország szerdai felminősítését a Moody’s a Londonban kiadott jelentésben azzal indokolta, hogy erősödik az orosz kormány elkötelezettsége a megfontolt költségvetési és adósságkezelési politika mellett, jelentősen javul az adósság- és a likviditási ráta, és csökkenőben vannak a politikai kockázatok. A Moody’s megemlítette az okok között annak a lassan 7 milliárd
dollárra duzzadó stabilitási alapnak a létrehozását is, amely az orosz kormány szándéka szerint az exportbevételek döntő hányadát adó nyersanyagok esetleges árzuhanását semlegesítené. A hitelminősítő szerint Oroszország kedvező módon használta ki a magas olajár időszakát adósságai előtörlesztésére és a központi tartalékok feltöltésére. Ez utóbbiak összértéke az év végére várhatóan eléri a 65 milliárd dollárt. Mindemellett a Moody’s becslése szerint a szövetségi szintű költségvetési bevételi főösszegnek mindössze a 3-6 százalékát kell az eurokötvény-adósság törlesztésére fordítani 2004-2006 között. A GDP-hez mért teljes szuverén adósság 1999 óta az akkori közel 100 százalékról 33 százalékra csökkent – áll a szerdai londoni jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik