Belföld

Csökken az Elender nettó árbevétele

Az Elender Üzleti Kommunikáció Rt. az idén várhatóan 5 milliárd forint nettó árbevételt ér el, míg kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 430-450 millió forint lesz - közölte Kóka János, a társaság vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Elender árbevétele az elmúlt évben 5,3 milliárd forint
volt, ami az idén azért csökkent, mert a Sulinet szolgáltatás
keretén belül 20-30 százalék közötti árengedményt adott a társaság. Kóka János elmondta, hogy az idén az árbevétel 50 százaléka származik a Sulinet szolgáltatásból, míg a másik fele különböző, internethez kapcsolódó eladásokból tevődik össze.


Kóka János elmondta, hogy az Elender Sulinet szerződése év
elején járt le, s jelenleg még folyamatban van az a közbeszerzési eljárás, amelyen kiválasztják a program új szolgáltatóit. Az Elender indult a pályázaton, ám míg az le nem zárul, addig is nyújt szolgáltatásokat a Sulinet programhoz. A vezérigazgató elmondta, hogy a társaságnak jelenleg 750 bérelt vonali előfizetője van, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Hozzátette: az elmúlt években jelentősen csökkent a bérelt vonali szolgáltatásokért elkérhető összeg. Míg 1995-ben egy 64 kilobites korlátlan internetelérés 600 ezer forintba került, addig ma már csak 15 ezer forintot lehet elkérni ugyanezért.


Kóka: a Matáv és az Axelero árprést alkalmaz


A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy az Elendernek több
mint kétezer ADSL (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) üzleti előfizetője van. Ezzel összefüggésben Kóka János kifejtette, hogy a Matáv, illetve annak leányvállalata, az Axelero olyan árprést alkalmaz, ami másokat kiszorít, illetve nem enged be a lakossági ADSL-piacra. A vezérigazgató aláhúzta: ha továbbra sem változik a helyzet, akkor a Matáv-csoportnak, ezen belül az Axelerónak új monopóliuma alakul ki az ADSL-piacon. Kóka János elmondta: az árprés lényege az, hogy a Matáv, illetve az Axelero nagykereskedelmi ADSL ára nagyobb, mint amennyiért az Axelero a végfelhasználóknak ezt a szolgáltatást eladja. A vezérigazgató elmondta, hogy az Elender az ADSL-előfizetők számára akciót indított, amelynek lényege, hogy nem kell az előfizetőknek belépési díjat fizetniük, s az év végéig a szolgáltatást is ingyen adják nekik. Azoknak az ügyfeleknek, akik még az idén ADSL-szerződést kötnek az Elenderrel, a társaság januártól átlagosan 20 százalék kedvezményt ad a jelenlegi tarifához képest. A szóban
forgó kedvezmények a lakossági, az üzleti és az irodai
felhasználókra egyformán vonatkoznak, s az újonnan szerződők egyéves szerver és kliensoldali vírusvédelmet is kapnak ingyen az Elendertől. Kóka János elmondta, hogy az akcióra 40 millió forintot költenek, s azt várják, hogy év végéig mintegy ezer új
ADSL-előfizetőjük lesz.


Nyereséges az Index


Kóka János elmondta azt is, hogy az Elender 31 százalékos tulajdonában lévő, ugyanakkor az Elender menedzsment kontrollja alatt működő Index internetes újság jól gazdálkodik az idén: az első félév végéig 43 százalékkal növelte árbevételét, amely így június végére 200 millió forint fölé nőtt. Az index a tervek szerint éves szinten 450 millió forint árbevételre tesz szert, s EBITDA-eredménye pedig 50 millió forint körül lesz.


Kóka János elmondta, hogy az Elender az idén 250 millió forintot fektet be, s a jövő évtől azt várja, hogy a januárban hatályba lépő új hírközlési törvény hatására csökkennek a társaság költségei. Részben azért, mert a távközlési szolgáltatók áttérnek a költség alapú árazásra, illetve az új törvény az Elender várakozásai szerint korlátozza a Matáv versenyellenes magatartását. A vezérigazgató úgy vélte, ha az új törvény hatásai jelentkeznek a piacon, akkor nagy mértékben, akár 20-60 százalékkal is csökkenhetnek a keskeny sávú (dial up) internetezéssel kapcsolatos távközlési költségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik