Belföld

Mutasd az íróasztalod – megmondom, ki vagy!

Akár a karrier múlhat azon, hogy milyen képet mutat a munkahelyi íróasztal! Pszichológusok megvizsgálták, hogy az alkalmazottak íróasztalának látványa mennyire érinti előléptetésüket.

Különböző személyítéstípusok kialakítása és az alkalmazottak besorolása eddig is a munkapszichológusok és a tanácsadók egyik kedvelt elfoglaltsága volt. Hallottunk már derékhadról, zsoldosokról, mártírokról, szabotőrökről, attól föggően, hogy épp a lojalitásuk vagy elkötelezettségük alapján sorolták be a munkavállalókat. Az íróasztal és az azon uralkodó rend vagy éppen káosz azonban új ötletet adott Cary Coopernek és az egész világon tevékenykedő Logitechnek: vajon beolyásolja-e a munkatársak megítélését az, hogy a munkaasztalukat miként rendezik?


Mutasd az íróasztalod – megmondom, ki vagy! 1

Előléptetés előtt íróasztal-vizsgálat

Pedánsoknak áll a világ – foglalható össze a több száz íróasztalt és velük összefüggésben a döntéseket és személyiségjegyeket vizsgáló kutatás fő eredménye. A vezetőknek nem kevesebb, mint 70 százaléka azokat az alkalmazottakat részesíti előnyben, támogatva az előléptetésüket, akiknek az íróasztalán rend és tisztaság uralkodik.

A munakhelyi karriertervek útját eltorlaszolhatja tehát egy kaotikus vagy éppen bohókás íróasztal. A válaszadó menedzserek közül ugyanis 55 százalék a rendetlen íróasztalhoz egy megbízhatatlan, amatőr, ügyetlen és figyelmetlen munkatárs képét társítja.

A rendetlenek jobb, ha másik cégnél keresnek állást, mert ott az új fünökük nem tud utánanézni, milyen is a munkaasztaluk, és így kénytelen előítéletmentesen, a szakmai és a felvételi beszélgetésből és tesztekből leszűrt szociális kompetenciák alapján dönteni. Az ítélet ugyanis egyértelmű: „az íróasztal által keltett benyomás erősen befolyásolja az előléptetési esélyeket”.

Pedánsok és zsenik

Cary Cooper a következő öt személyiségtípusba sorolta a munkavállalókat az íróasztaluk alapján:

• Rendmániások – Azok a pedáns munkatársak, akiknek állandóan rend uralkodik az asztalán. A pszichológus szerint akik ebbe a típusba tartoznak, azok nagyon megbízhatóak, ugyanakkor szinte soha sem mutatják ki érzelmeiket.

• Családszeretők – Az ő asztalukon családi fotók, a gyerekek és a feleség vagy a barátnő képei díszelegnek. Lojálisak a céghez, bizalmasak munkatársaikkal, és nagy értéknek tartják a barátságot. Egyesek közülük hajlamosak a konfliktuskerülésre.

• A design szerelmesei – A modern formákat szeretik, a legtrendibb papír- és írószereket vásárolják, követik a technológiai újításokat is. A stílus elsődleges helyet tölt be életükben. Mindazonáltal a közös munka során magas szakmai kompetenciát mutatnak, és kerülik azokat a helyzeteket, ahol érzelmeiket is ki kellene mutatniuk.

• Az iroda animátorai – Ebbe a csoportba Cooper szerint azok tartoznak, akik a munkahelyi jó légkörről és a vidámságról gondoskodnak. Mindig van valami „bolondos” az íróasztalukon, vicces tárgyak, színes papírok teszik tarkává a képet. A csoportösszetartásban nagy szerepet játszanak, de munkatársaik és főnökük gyakran nem veszi komolyan őket.

• A káoszt uraló zsenik – A papírhalmok kiismerői. Spontán, innovatív és érdekes emberek, ugyanakkor fenyeget a veszély, hogy sokan közülük megbízhatatlanok és önbizalomhiánnyal küszködnek.

Ne ítélj elhamarkodottan!


Mutasd az íróasztalod – megmondom, ki vagy! 2

Cary Cooper tanulmányában arra is felhívja a figyelmet, hogy a külsöségek alapján meghozott döntés nem mindig helyes. A rendmániának például két éle van: szervezett és kiegyensúlyozott személyiségre is utalhat, de előfordulhat, hogy az önfejűség és a rugalmatlanság is ott rejlik az adott emberben.

Így előfordulhat, hogy a rendetlenek lelkiismeretes munkaerőnek bizonyulnak, túlórázni is hajlandóak, ha a munka megköveteli. Cooper szerint az a legjobb, ha csoportokban dolgoznak az alkalmazottak, mert akkor a csapat tagjai az összes típust képiselik, és optimális munkankultúra állhat össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik