Belföld

Jövőre 62 millárd jut a foglalkoztatás fejlesztésére

A jövő évi költségvetés - a kormány terve szerint - az EU-támogatásokkal kiegészítve sokkal több forrást biztosít foglalkoztatás fejlesztésére, mint idén - mondta Burány Sándor kormányszóvivői tájékoztatón kedden Budapesten.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter közölte, az Európai Unió támogatásával a humán erőforrás-fejlesztésre közvetlenül 62,6 milliárd forint jut, amiből 13 milliárd forintot a magyar költségvetés biztosít.

Az EU strukturális alapjainak forrásaiból a humán erőforrás-fejlesztés operatív program 2004-2006 közötti időszakra összesen 667 millió euró (183 milliárd forint) forrást biztosít, amivel százezer új munkahely teremthető.

Burány Sándor közölte: közmunka-programokra a jövő évi költségvetés 4 milliárd forintot irányoz elő, ami 30 százalékkal több, mint az idei, ehhez kapcsolódik várhatóan az ezévi összeggel megegyező mintegy 3 milliárd forintos PHARE-támogatás is. Ezek segítségével várhatóan több mint 10 ezer embert sikerül foglalkoztatni közmunkán jövőre.

Emellett az önkormányzatok által szervezett közcélú foglalkoztatásra 15,2 milliárd forint jut, aminek segítségével több mint 13 ezer ember foglalkoztatására nyílik lehetőség. A miniszter szólt arról is, hogy a felnőtt képzés keretén belül a szakképzettséggel nem rendelkezők és fogyatékosok számára a jövő évi támogatás 2,9 milliárd forintra nő, ami csaknem hétszerese a 2003. évinek és az ebben a formában foglalkoztatottak száma 5340-ről 21 ezer főre nőhet.

A felnőtt képzéshez kapcsolódóan jövőre a képzésbe bevont saját munkavállalók száma 65 ezer főre emelkedik az idei 60 ezerről, míg a felhasznált támogatás 4,1 milliárd forintot érhet el a 2003. évi 3,8 milliárd forinttal szemben. A munkaügyi miniszter kiemelte, hogy a jövőre beinduló, illetve folytatódó kiemelt beruházások csaknem 10 ezer új munkahely létrejöttét eredményezhetik. Így például a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése 2100 új munkahelyet hoz létre, továbbá a munkaerő-piaci alap támogatásával 5 ezren, míg a Smart program révén 1300-an léphetnek be a munka világába.

A jövőre elkezdődő Vásárhelyi-terv, illetve a budapesti 4-es metró első szakaszának építése további néhány ezer fő munkahelyteremtését segítheti elő. Burány Sándor szerint 2004-ben számos új adókedvezmény ösztönzi a fejlesztést, a beruházást és ezen keresztül a foglakoztatás növelését. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési adókedvezmény értékhatára 10-ről 3 milliárdra, hátrányos helyzetű térségben 3-ról 1 milliárdra csökken.

Ezenkívül a beruházási értékhatár nélkül igénybe vehető foglalkoztatás-bővítő beruházásoknál, ha a foglalkoztatottak száma 300 – hátrányos térségben 150 – fővel nő és 20 százalékban pályakezdőket alkalmaznak, szintén fejlesztési adókedvezményben részesülhetnek.

A miniszter utalt arra, hogy a gyesen, gyeden lévők és az 50 éven felüli tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén a tervek szerint jövőre nem kell a 3450 forint fix összegű egészségügyi hozzájárulást befizetni a munkaadóknak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik