Belföld

Gyurcsány újabb ingatlanügye – Szili mentő szavazata

Csak a házelnök szavazatával fogadta el az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc interpellációra adott válaszát. Szijjártó Péter fideszes képviselő ingatlanügyei miatt interpellálta a minisztert.

A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter Szijjártó Péternek (Fidesz) adott válaszát először 181-en fogadták el, 177-en nemmel voksoltak és négyen tartózkodtak. Ez a válasz elutasítását jelentette volna, de az elnöklő Szili Katalin igen szavazata az “elfogadás” felé billentette a mérleg nyelvét. Szili Katalin újságírók kérdésére nem kommentálta saját döntését.

Ingatlant keres?

IngatlanMonitor – a FigyelőNet szolgáltatása

Szijjártó Péter interpellációjában azt kérdezte: mi a véleménye a sportügyi miniszternek arról, ha valaki “régi politikai kapcsolatait kihasználva jóval értéken alul vesz meg ingatlanokat az államtól, súlyosan károsítva ezzel az állampolgárokat”. Ezzel a képviselő Gyurcsány korábbi, balatonöszödi ingatlanügyére célzott, melyet a Kehi is vizsgált, valamint utalt a Magyar Nemzet által újabban kirobbantott balatonszemesi ingatlanügyre.


A lap hétfői számában megjelent írás szerint Gyurcsány érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások 1995-ben több áttételen keresztül tulajdonjogot szereztek egy állami tulajdonú balatonszemesi villában, melyet később értékesítettek. Az ellenzéki képviselő utalt arra, hogy az MSZP elnökhelyettese, az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin néhány hete “visszahozta a nómenklatúra fogalmát a köztudatba”. Szili korábban egy televíziós interjúban a Gyurcsány-ingatlanokkal kapcsolatos kérdésre azt felelte: „Mindaddig, amíg a pártunk a nómenklatúrától nem szabadul meg, addig ezzel szembe kell néznünk.”

Szijjártó Péter szerint a rendszerváltás időszakában a privatizáció leple alatt többször előfordult, hogy egyesek tisztességtelenül bántak a rájuk bízott közvagyonnal, “rendkívül értékes ingatlanokat barátoknak, egykori vagy leendő üzlettársaknak, illetve egyes esetekben saját maguknak privatizáltak ki”.

A kérdés 

Mi a véleménye a sportügyi miniszternek arról, ha valaki “régi politikai kapcsolatait kihasználva jóval értéken alul vesz meg ingatlanokat az államtól, súlyosan károsítva ezzel az állampolgárokat?”

„Hogy lehessen jobb ruhában járatni a gyerekeket”



Gyurcsány Ferenc válaszában azt mondta, Szijjártó Péter interpellációja jó alkalom arra, hogy megvitassák a kilencvenes évek Magyarországát. A miniszter szerint Szijjártó Péter értelmezésében “Magyarország a jó és a rossz küzdelméről szól”, míg az ő értelmezésében Magyarország „a jóravaló emberek jóra törekvéséről szól, arról a törekvésről, hogy jusson több a családoknak, hogy lehessen jobb ruhában járatni a gyerekeket.” Hozzátette: arról kell, hogy szóljon a politika, „hogyan lesz Magyarországból élhető és szerethető ország.” „Ahol önök a gonosz birodalmát látják, én ott látok egy nagyszerű országot, amely tudja, hogy csak a saját teljesítményével juthat többre” – mondta.

Korábbi, üzletemberi tevékenységére utalva elmondta, ha azt kérdezik tőle, hogy tisztességesen boldogult-e, azt válaszolja: “Mi az, hogy! Nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!” Gyurcsány hangsúlyozta: “Olyan országot szeretnénk építeni, amelyben mindegyikünk, legyen pártszimpátiája ilyen vagy olyan, azzal a nyugalommal kelhet minden nap, hogy tisztességét csak akkor vonják kétségbe, ha arra valakinek minden alapja megvan.”

Szijjártó Péter a választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont, a házelnök szavazatával, igen. Szili szavazatát a Magyar Hírlap tudósítója szerint a fideszes Kósa Lajos „Kati, megbuktál!” bekiabálkással kommentálta. A szavazáson több kormánypárti politikus nem vett rész, noha a helyszínen volt, többen pedig tartózkodtak a szavazástól az MSZP és az SZDSZ soraiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik