Belföld

Dunaferr – megállapodtak a szakszervezetekkel

Az ÁPV Rt. megállapodott a Dunaferrnél működő Vasas szakszervezetekkel a vasmű magánosításáról, illetve az ezzel kapcsolatos érdekképviseleti követelésekről.

A Dunaferr Vasas Szakszervezet és Ifjúsági Szervezet, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. delegációja hétfőn tárgyalásokat
Dunaferr – megállapodtak a szakszervezetekkel 1

folytatott Dunaújvárosban. Az egyeztetések kapcsán Mészáros Tamás, az ÁPV igazgatóságának elnöke közleményben tájékoztatta többek között a FigyelőNetet is arról, hogy a felek megállapodtak: az érdekképviseletek tanácskozási jogosultsággal saját szakértőt delegálhatnak a privatizációs pályázat értékelő bizottságába.

 A Dunaferr privatizációja

A Dunaferr magánosítása rendkívüli módon befolyásolja Dunaújváros és Fejér megye délkeleti régiójának életét. Bár a vasmű közvetlenül csak ezres nagyságrendben foglalkoztat dolgozókat, áttételesen több tízezer ember megélhetése függ a Dunaferrtől a megyében és az egész országban.

Újabb bizottságot hoznak létre


Az ÁPV Rt. vállalta azt is, hogy – előre megállapított menetrend szerint – megszervezi a szakszervezetek és az egyes befektetőjelöltek találkozóit. Az ÁPV és a szakszervezetek megegyeztek abban is, hogy létrehoznak egy, a tranzakció lezárásáig működő egyeztető fórumot. Ennek keretében az ÁPV megbízottai kétheti rendszerességgel beszámolnak a privatizáció aktuális eseményeiről.

A fórumon a privatizációs szervezet közleménye szerint lehetőség nyílik az egyes szakszervezeti igények megtárgyalására. Az érdekképviseletek mindettől függetlenül, továbbra is részt vesznek a Dunaferr, illetve a dunaújvárosi kistérség problémáinak rendezésére hivatott tárcaközi bizottság munkájában.

 A Dunaferr szakszervezetei

A Dunaferr szakszervezetei viszonylagos egységben működtek az elmúlt években. A cégnél sikerült elkerülni a nagyobb arányú sztrájkokat, a vállalat vezetése a különböző kormányok idején egyaránt igyekezett figyelembe venni azt a sajátos körülményt, hogy a cég a dunaújvárosi térség legfontosabb munkáltatója.

Nézeteltérések még mindig vannak


A hétfői megbeszélésen résztvevő tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a Dunaferr privatizációja kapcsán a legfontosabb közös célok közé tartozik a foglalkoztatás hosszú távú fenntartása, a munkakörülmények javítása, a technológia működtetése és fejlesztése. A közös célok érvényesítését a pályázati eljárás során a tárgyalófelek eltérő eszközökkel kívánják szavatolni.

Az ÁPV ugyanis a pályázók közötti nyílt versengésben látja a legkedvezőbb feltételek elérésének kulcsát. A szakszervezetek újból rögzítették azt az álláspontjukat, hogy célszerűbbnek tartják érvényességi feltételként rögzíteni az integrált acélgyártási technológia tízéves fenntartását.

 Részleges magánosítási akciók

A Dunaferrnél korábban több kísélet is történt a cég privatizálására. Az Orbán-komány idején az egyik központi leányvállalat, a kulcsfontosságú karbantartó és fejlesztő kft. került magántulajdonba, ám az új birtokosok, “a negatív sajtóvisszhang hatására” lemondtak szerzeményükről. Korábban a Dunaferr egyes vezetői szereztek tulajdont a vasmű leányvállalatiban, ezeket az Orbán-kormány idején megpróbálták visszaszerezni a központi holdingcég megbízásából. Ez az akció több-kevesebb sikert ért el, mindenesetre a Dunaferrnél sokáig igen szövevényes cégháló alakult ki, ahol kereszt-tulajdonlások sorozata bénította meg az átláthatóságot.

Dolgozói tulajdon a leányvállalatoknál is?



Az ÁPV és a szakszervezetek megállapodtak abban is, hogy a kollektív szerződés értelmében a felek a befektetőkkel folytatott szakszervezeti, valamint tulajdonosi egyeztetést követően közösen értékelik majd a tapasztalatokat. Az ÁPV vállalta, hogy a tájékoztatja a (lehetséges) befektetőket a szakszervezet követeléséről, hogy a kollektív szerződést ne lehessen 5 éven belül egyoldalúan felbontani.

A privatizációs szervezet arról is tájékoztatta a FigyelőNetet, hogy az ÁPV és a szakszervezetek jogi szakértői egyeztetést kezdenek a szakszervezetek javaslatáról, mely szerint a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzést a Dunaferr Rt. leányvállalataira is terjesszék ki.

Hat jelentkező az acélműre

Korábbi hírek szerint hat befektető nyújtotta be pályázatát az ÁPV Rt.-nél a Dunaferr Rt. többségi tulajdonának megvételére. Az ÁPV Rt. értékelése szerint a pályázók száma azt bizonyítja, hogy továbbra is jelentős a befektetői érdeklődés a magyar acélipari társaság iránt. A privatizációs szervezet október 8-án értesíti az érvényes pályázatot benyújtó befektetőket pályázatuk nyilvántartásba vételéről, s a pályázók kilétéről is ekkor ad tájékoztatást.

A Financial Times Deutschland az ÁPV Rt.-re hivatkozva arról számolt be, hogy kilenc érdeklődő vitt el pályázati dokumentumokat a Dunaferre vonatkozóan, köztük az orosz Eurosteel és az osztrák Voestalpine. Korábbi lapértesülések szerint a magyar acélipari cég iránt érdeklődik a Mecsel acélipari holding, a vasércszállító Shiran-csoport, a Szeversztal és a Donbasz is.

Van, akit érdekel a Dunaferr és van, akit nem…

A ThyssenKrupp német acélipari konszern biztosan nincsen a pályázók között. A cég közölte, hogy nem nyújt be pályázatot a Dunaferr megvásárlására, mivel ez nem illeszkedik vállalati stratégiájába. Nem úgy a világ második legnagyobb és leginkább globális acélgyártó tömörülése, az LNM Csoport, amely csütörtökön bejelentette: részt kíván venni a Dunaferr privatizációjában, az LNM Holdings N.V. vállalat révén.

Az LNM Holdings – közleménye szerint, amelyet a FigyelőNethez is eljuttatott – e lépéssel a már most is jelentős közép- és kelet-európai jelenlétét kívánja tovább erősíteni. A vállalat jelenleg a Cseh Köztársaságban és Romániában összesen évente több mint nyolcmillió tonna folyékony acélt állít elő. Emellett a közelmúltban megállapodást kötött a lengyel pénzügyminisztériummal a Polskie Huty Stali S.A., Lengyelország legnagyobb acélgyártó vállalata privatizációjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik