Belföld

Petrom-privatizáció – óvatosságnak óvás a gyümölcse?

A román kormány sokáig az érdeklődés hiánya miatt halogatta a Petrom privatizációját. Most annyi a jelentkező, hogy már az első körben amerikai és szaúdi ajánlattevők szorultak ki. Az amerikaiak óvtak.

Az amerikai Halliburton Co. vezette konzorcium óvást jelentett be a román kormány döntése ellen, amellyel az kizárta a konzorciumot a román
Petrom-privatizáció – óvatosságnak óvás a gyümölcse? 1

Petrom olajtársaságért versengők köréből – közölték a román gazdasági és kereskedelmi minisztériumban hétfőn.


Hosszú hónapokig szinte elképzelhetetlen volt ilyen fordulat a Petrom privatizációja kapcsán. Azt követően ugyanis, hogy a bukaresti szaktárca számára a Credit Suisse First Boston és az ING Barings Ltd. tanácsadó cégek alkotta konzorcium még májusban elkészítette a legnagyobb román olajipari társaság privatizációjára kidolgozott koncepciót, másról sem cikkeztek a romániai lapok, mint hogy érdektelenségbe fulladhat a magánosítás.


Túl olcsó a román benzin? 

Romániában az idén, de legkésőbb jövőre liberalizálni kell a benzin árát – jelentették ki egy szakmai tanácskozáson a két legnagyobb román olajtársaság, az állami Petrom és a magánkézben lévő Rompetrol vezetői. Gheorghe Constantinescu, a Petrom vezérigazgatója szerint az üzemanyag árának Romániában is el kell érnie az Európa többi államában ma jellemző literenkénti egy eurós átlagárat. Jelenleg Romániában ennek átlagosan kétharmadát fizetik az autósok. 

Hosszú hónapokig halogatták


A bukaresti lapértesülések annál is megalapozottabbnak tűntek, mert augusztus elején a román kormány három hónappal elhalasztotta a Petrom olajtársaság privatizálását, s határidőként a jövő év március végét jelölte meg. Ezzel egy időben a részvények 51 százalékának megszerzését két lépcsős eljárásra módosították. Eszerint a Petrom részvényeinek 34-35 százalékát ajánlják fel megvételre stratégiai befektetőnek, és a vásárló ezt követően tőkeemeléssel juthat majd 51 százalékos többségi részesedéshez.


Szakértők már akkor jelezték, hogy a döntés elsősorban a nemzetközi olajpiac másodvonalbeli szereplőinek szólhat, mert a nagy stratégiai befektetők rendelkeznek megfelelő anyagi eszközökkel ahhoz, hogy azonnal megvegyék a Petrom részvényeinek 51 százalékát, és nem szívesen bajlódnak a tőkeemeléssel járó komplikációkkal. Emellett elemzők azért is bírálták a román kormányt, hogy a halogató taktika és a többlépcsős privatizációs technika miatt jelentős készpénzbevételektől esik el.


A kiválasztottak 

Az első körben kiválasztott 11 pályázó: a Mol, az orosz TNK és a BP konzorciuma, a PKN Orlen, az OMV, a ConocoPhillips, az Occidental Oil & Gas Corp, az Alon, a Gazprom, az Eni, a Hellenic Petroleum és a Glencore. 

Nem csak térségi cégek jelentkeztek


Végül augusztus végén mégis elszánta magát a bukaresti kormányzat, s elindította a nemzeti olajvállalat, a Petrom hónapokig halogatott privatizációját. Az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-éig várták, s meglepően sok, tizenöt pályázó jelezte részvételi szándékát.


Így a magyar MOL és az osztrák OMV mellett, az Alon (amerikai), a PKN Orlen (lengyel), a Hellenic Petrolum (görög), az Occidental (amerikai), a Scomiga Singleman ONG (román), a Halliburton-Regal Petroleum-Tender konzorcium (amerikai-román), a Conoco (brit), a TKN-BP (orosz-brit), a Kanooz Al Watan Oil (szaúdi), a Gazprom (orosz), az ENI (olasz) és a Phoenix Oil (ciprusi) und Glencore (brit) vállalatok nyújtották be pályázatukat.


Az október elején közzétett rövidített listára az érdeklődök közül már csak 11 cég kerül fel, köztük a magyar Mol. A kiválasztott jelentkezők előzetes ajánlataikat november 10-éig, a véglegeseket pedig 2004. január 31-éig adhatják be.


A privatizációból kiszorultak 

Az amerikai Halliburton, a brit Regal Petroleum Plc és a román Tender S A konzorciuma, a román Sigomiga csoport, a szaúdi Kanooz Al Watan és a ciprusi Phoenix. 

Amerikai és szaúdi bánat


A szűkített listáról kiszorult – az amerikai Halliburton Co. vezette – konzorcium óvásához az illetékes román minisztérium szóvivője nem fűzött kommentárt. Annyit azonban a pályázati kiírásból is lehet tudni, hogy csak az olajszektorban erős és évente legalább 1,3 milliárd dollár feletti árbevételt elérő cégek pályázatai jöhettek szóba.


Mindenesetre érdekes fejleménye a 93 százalékban állami tulajdonban lévő, 1,6 milliárd dollár értékűre becsült Petrom privatizációjának, hogy miközben hónapokon át a térségen kívüli befektetők érdektelenségéről panaszkodott a román kormányzat, már a privatizációs kör első szűkítésekor kizártak egy amerikai és egy szaúdi ajánlattevőt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik