Belföld

Újra fertőz a kergemarhakór

Újabb kergemarhakór megbetegedést regisztráltak hétfőn Japánban, 2001 szeptembere, vagyis az első eset felderítése óta a nyolcadikat - jelentették be a tokiói egészségügyi minisztérium illetékesei.

Ibaraki kormányzóságban, Tokiótól északra azonosítottak egy megbetegedett Holstein tehenet, ám további tesztek szükségesek annak kiderítésére, hogy vajon ennek a nyolcadik, szokatlan típusú BSE -megbetegedésnek a korokozója más állatokat is megfertőzhet-e.

A kergemarhakór az emberekre is végzetes Creuzfeldt-Jakob kór egyik változata, – ez utóbbi 130 ember életét követelt Európában. Japánban a megbetegedéseknek az emberek körében nem volt áldozata.

Bár Japánban a kergemarhakór esetek forrását nem tudták máig sem azonosítani, a marhahús iránti igények az elmúlt hónapokban növekedtek, a közvéleménynek a húsiparba vetett bizalma tehát helyreállt az első esetek nyilvánosságra kerülése óta. 2001 októbere óta az egészségügyi minisztérium minden emberi fogyasztásra szánt marhán elvégzi a BSE-tesztet és az egészségügyi ellenőrzés hatékonyságának javára írják a mostani eset azonosítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik