Belföld

Eldőlt a szovátai szállodák sorsa

Eldőlta szovátai Bradet és Alunis szállodák sorsa: az erdélyi fürdővállalat főrészvényese, a többségében magyarországi érdekeltségű Salina Invest pénteken átvette korábbi főbérlőjétől a Bradet Hotelt, míg az Alunis Hotelt ezen héten eladta korábbi főbérlőjének.

A Salina Invest elérte, hogy mindkét főbérlőnekvisszamenőleg ki kell fizetnie a 2001-től elmaradt bérleti díjat. A Salina Invest Társaság 2001-ben a román államot képviselő román Országos Privatizációs Ügynökségtől (APAPS) vásárolta meg a fürdővállalat részvényeinek 82 százalékát, így főrészvényessé vált.

Ioan Suciu, a Bradet Hotel bérlője, valamint Ioan Pirosca, az Alunis Hotel korábbi bérlője azonban beperelte a társaságot. Ioan Suciu azt szerette volna elérni, hogy húszéves futamidejű lízingszerződést köthessen a Salina Invest Rt.-vel, majd ennek lejárta után megvásárolja a Bradet Hotelt. Ioan Pirosca meg akarta vásárolni az Alunis Hotelt.

Miután a bíróság Ioan Suciut kötelezte a Bradet Hotel átadására, a két fél között a nyáron kötött egyezség értelmében október első napjaiban megtörtént a leltározás. A Salina Invest Rt. ezt követően pénteken vette át a szállodát. Ioan Pirosca viszont pert nyert a Salina Invest ellen, a Legfelsőbb Bíróság a szálloda eladására kötelezte a társaságot. A két fél a hét folyamán aláírta az adásvételi szerződést.

“Aláírtuk az adásvételi szerződést, de nem könyvelőségi áron, mint ahogy eredetileg Ioan Pirosca szerette volna. Emellett az új tulajdonos neve csak akkor kerül a telekkönyvbe, amikor törlesztette a teljes vételárat” – mondta újságíróknak Wisky Péter, a Salina Invest vezérigazgatója. Wisky szerint szükség volt a kompromisszumos megoldásokra, hogy Szovátán lezáruljanak a hosszas pereskedések. Hozzátette: a törvényesség jegyében mielőbb rendezni szeretné a fürdővállalat tulajdonában lévő villák jogi helyzetét is, amelyeket a kommunista hatalom államosított, s amelyeket korábbi tulajdonosaik most visszaigénylik.

A fürdőtársaság tulajdonában három nagyszálló, egy gyógyászati kezelőközpont, több mint 40 villa van, kezelői központokkal is rendelkezik. Romániában időközben törvényt hoztak az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról, s ennek nyomán 35 villa esetében kell bírósági úton tisztázni a tulajdoni jogot.

A Salina Invest jelenleg két szállodát működtet: a három csillagos szintre emelt, felújított Szováta Hotelt és a kétcsillagos Faget Hotelt, amelynek kihasználtsága jelenleg is szinte százszázalékos. A Salina Invest 2001-ben 1,9 millió dollárért vásárolta meg a fürdővállalat részvényeinek 82 százalékát. Emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy két éven belül 5,1 millió dollárt fektet be a fürdőtelep felújításába.

A Salina Invest Társaságot a Corvinus Rt., a Danubius Rt., a Civis Rt., az Aktív Konferencia Rt., az Alfa Invest Kft., valamint a csíkszeredai Öcsi Fuel Kft. hozta létre 2000 novemberében. A társaságban a többségi tulajdonos a Danubius Rt., amely szakmai befektetőként vásárolta meg a gyógyfürdőt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik