Belföld

Amerikai óvás a Petrom-privatizáció ellen

Azamerikai Halliburton Co. vezette konzorcium óvást jelentett be a román kormány döntése ellen, amellyel az kizárta a konzorciumot a román Petrom olajtársaságért versengők köréből - közölték a román gazdasági és kereskedelmi minisztériumban hétfőn.

A közléshez a minisztérium szóvivője nem fűzött kommentárt,de a minisztérium írásos közleményt is kiadott, amely szerint a rövid lista összeállítása megfelelt a román törvényeknek és a Petrom privatizációs stratégiájának.

A román kormány pénteken 11 céget nevezett meg, amelyeket alkalmasnak tekint arra, hogy részt vegyenek az SNP Petrom olajipari vállalat privatizációs versenyében.

Erre a rövid listára az orosz TNK-BP, a lengyel PKN Orlen SA, a magyar MOL Rt. az osztrák OMV AG, az amerikai ConocoPhillips, az amerikai Occidental Oil & Gas, a szintén amerikai Alon Inc., az orosz OAO Gazprom, az olasz Eni SpA, a görög Hellenic Petroleum SA és a svájci Glencore került fel.

Négy érdeklődőt nem vettek föl a listára. Ezek: a Halliburton, a brit Regal Petroleum Plc és a román Tender SA konzorciuma, a román Sigomiga csoport, a szaúdi Kanooz Al Watan és a ciprusi Phoenix. A román pályázatkiírás szerint csak az olajszektorban erős és évente legalább 1,3 milliárd dollár feletti árbevételt elérő cégek indulhatnak a pályázaton.

Az eredeti határidő kedd volt a rövid lista közzétételére, de akkor azt mondták, hogy még kis időre van szükség a lista összeállításához. A Petrom cég 33,34 százalékát akarják privatizálni, és a nyertestől elvárják, hogy tőkeemeléssel 51 százalékra emelje a részesedését.

A Petromnak jelenleg 93 százaléka állami. A cég piaci értékét az elemzők körülbelül 1,6 milliárd dollárra becsülik. A rövid lista ismertetése után a román kormány november 10-ig várja az előzetes ajánlatokat, majd január 31-ig a végleges ajánlatokat. A tervezett menetrend szerint jövő március 31-ig hirdetik ki a győztest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik