Belföld

Tőkebefektetések – helykeresőben

admin

2003. 10. 04. 15:00

A globális tőke most fedezi fel újra a fejlődő és feltörekvő piacokat. A fellendülés több forrásból táplálkozik, a folyamatból a magyar piac is hasznot húzhat.

Jócskán megélénkült az idén a magántőke érdeklődése a feltörekvő piacok iránt, és a befektetői kedv várhatóan a következő években sem lankad. Noha még mindig csak feleannyi tőke áramlik e térségbe, mint az 1990-es évek közepén tapasztalt boom idején, az idei összeg máris harmadával több a tavalyi befektetéseknél. Míg azonban a kötvényvásárlásoknál és a portfólió jellegű részvénybefektetéseknél jelentős a felfutás, addig a frissen áramló működőtőke évről évre kevesebb.

Folytatódó tőkebeáramlás

 

Az Institute for International Finance (IIF) előrejelzése szerint az idén mintegy 162 milliárd dollár értékű magántőke célozhatja meg a fejlődő piacokat – ez 42 milliárddal haladná meg a 2002-es külföldi befektetéseket -, jövőre pedig ez az érték elérheti 186 milliárd dollárt. 

Erősödő kötvényvásárlások

A 2003-as felpezsdülés több forrásból táplálkozik. Élénkültek a többnyire kötvényvásárlásokban megtestesülő portfólióbefektetések. Az idén a külföldi kötvényvásárlások megduplázódására számít az IIF (a 15,7 milliárd dolláros összeg 32 milliárd dollár fölé nőhet), jövőre pedig az ilyen célú befektetések értéke megközelítheti a 40 milliárd dollárt is. Az élénkülő kereslet természetesen a kötvényhozamokban is erőteljesen megnyilvánul. A J. P. Morgan által számított, a fejlődő piacok kötvényhozamainak a fejlett piacokét meghaladó hozamfelárát mutató index 1998 óta most a legkisebb, mindössze 460 bázispontos eltérést jelez.

A fejlődő Európa az idén 45 milliárd dollárnyi friss magántőkére számíthat a tavalyi 38,6 milliárd után. A portfóliójellegű, tavaly közel 1 milliárd dollárnyi részvénybefektetések értéke az IIF szerint az idén a 2 milliárd dollárt ostromolhatja. Közvetlen tőkebefektetés céljából 2003-ban a múlt évinél 5 milliárd dollárral kevesebb érkezik a régióba, ám 2004-ben ismét élénkülés várható, mindenekelőtt a privatizációs folyamatokhoz kapcsolódóan. A kötvénykibocsátások volumene az idén eddig másfélszerese volt az elmúlt évinek, és e befektetési eszköz iránt jövőre is erőteljes érdeklődésre lehet számítani, ami középtávon a magyar piacra is kedvező hatással lehet.

A háttér

A fejleményekre kétféle magyarázat is létezik. Az egyik technikai oldalról közelít, és abban látja a térség feltétékelődésének okát, hogy a globális tőkepiacokon jelentkező likviditásbőség a magasabb hozamú eszközök iránti éhséget is növeli. A másik elmélet a fundamentális alapokra épít, azt állítva, hogy a fejlődő piacokra történő befektetések – a magasabb tartalékszint, az átláthatóbb piaci szabályozás és működés miatt – lényegesen biztonságosabbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Az elmúlt időszakban számos intézkedés történt annak érdekében, hogy a válságok tovagyűrűzését megakadályozzák, ami lehetővé teszi, hogy a befektetők a fejlődő piacok országait is saját érdemeik szerint értékeljék tőkéjük exportjával – vagy éppen kivonásával.vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.