Belföld

Ismét dinamikusan nő a biztosítási piac

2003 második negyedében az első negyedévben tapasztalt átmeneti visszaesést követően ismét dinamikusan nőtt a magyar biztosítási piac: a félévben befolyt 275,6 milliárd forint 12,9 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában befolyt díjat - jelentette be Szepesi György a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője , a pénzügyi intézmények idei első féléves teljesítményét elemző sajtótájékoztatóján.

Az első negyedévhez hasonlóan az idei második negyedévben is a nem életbiztosítási üzletág volt a biztosítási piac húzóágazata. A nem életbiztosítási díjakból az első félévben 170,2 milliárd forint díj folyt be, 17,3 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A növekedés az életbiztosításokat tekintve csupán 6,4 százalék volt. A biztosító társaságok az idei első félévben az árukra és szolgáltatásokra 112,9 milliárd forintot fizettek ki, ami 12 százalékos növekedés a 2002 első felében kifizetett 100,8 milliárd forinthoz képest.

A biztosító társaságoknál továbbra is erőteljes túltőkésítettség mutatkozik. A társaságok minimális szavatoló tőkeszükséglete 70,1 milliárd forint, ugyanakkor a tényleges szavatoló tőkéjük 148,3 milliárd, vagyis tőkefeltöltöttségi mutatójuk eléri a 212 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik