Belföld

Az OTP tulajdonába kerültek a DSK-részvények

Az OTP Bank bulgáriai bankvásárlásának adásvételi folyamata, a vételár fennmaradó 90 százaléka, 279,99 millió euró átutalásával és a részvénytranszferrel lezárult , az OTP tulajdonába kerültek a DSK részvényei - nyilatkozta Wolf László vezérigazgató helyettes csütörtökön az MTI-nek.

„Legkésőbb október végéig sor kerül Szófiában a DSK Bank tulajdonosváltásához kapcsolódó részvényesi ülésre” – közölte a vezérigazgató-helyettes. Elmondta azt is, hogy az OTP Bank először a 2003. december 31-i adataiban konszolidálja a DSK Bankot. A DSK saját tőkéjén felüli vételárrésze 40 milliárd forint körüli, amelyre az OTP Bank 5 éves goodwill-amortizációt számol el.

„Az OTP Bank a továbbiakban a DSK Bank transzformációjára koncentrál” – jelentette ki Wolf László. „Bulgáriában az OTP Bank az első tőkeerős és nemzetközileg elismert pénzügyi vállalat Magyarországról, amelynek megjelenése komoly lendületet adhat a bolgár-magyar gazdasági-kereskedelmi kapcsolatoknak is. Az OTP Bank olyan stratégiai partnerséget deklarált, amelynek a legnagyobb bolgár lakossági pénzintézet, illetve annak ügyfelei mellett a bolgár gazdaság egésze is haszonélvezőjévé válik” – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Az elkövetkező öt évben az OTP Bank 600 millió leva összegű fejlesztést hajt végre, célja a DSK integrálásának folyamatában a nagy múltú bolgár pénzintézet átfogó modernizációja, a termékstruktúra korszerűsítése és bővítése, az információtechnológiai rendszer fejlesztése, valamint a DSK meghatározó piaci szerepének erősítése. A modernizációs program során az OTP Bank kamatoztatni kívánja a magyarországi bankpiacon elmúlt tíz évben szerzett tapasztalatát: többek között, hogy miként lehet egy átalakuló gazdaságban állami tulajdonú pénzintézetet olyan nemzetközileg is elismert versenyképes kereskedelmi bankká átalakítani, amely magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt magánszemélyek, vállalatok, valamint önkormányzatok számára egyaránt.

A transzformációs folyamat már megkezdődött, 12 munkacsoportban dolgoznak együtt az OTP Bank és a DSK Bank szakemberei. „Az integrációs folyamat során, valamint a stratégiai célok és üzletpolitikai tervek megvalósításában az OTP Bank a későbbiekben is számít a DSK Bank felkészült szakembereinek és alkalmazottainak tudására és együttműködésére” – erősítette meg Wolf László.

Az előzmények

A bolgár DSK Bank 100 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére 2002. december 9-én kiírt tender alapján a legnagyobb magyarországi hitelintézet 2003. január 27-én nyújtott be nem kötelező érvényű ajánlatot. Ezt követően az OTP Bank szakemberei és tanácsadói átvilágították a bolgár pénzintézetet, majd elkészítették az ár mellett minden lényeges tranzakciós feltételt tartalmazó kötelező érvényű ajánlatot.

Az OTP képviselői – az igazgatóság jóváhagyásának birtokában – 2003. április 10-én adták át a dokumentumot a Bolgár Bankkonszolidációs Társaság (BKK) vezetőinek. A bolgár állam képviseletében eljáró BKK igazgatóságának május 13-án nyilvánosságra hozott döntése értelmében az OTP Bank nyerte meg, 311,1 millió eurós árajánlatával a DSK állami tulajdonú részvénycsomagjának megvásárlására kiírt pályázatot. Az OTP vetélytársa az utolsó körben, az osztrák Erste 293 millió eurót ajánlott a DSK-ért.

A legnagyobb bolgár lakossági bank részvény-adásvételi szerződését 2003. május 20-án írták alá a BKK és az OTP Bank vezetői. Ezt követően az OTP átutalta a vételár 10 százalékát (31,11 millió eurót), majd szeptember közepéig megkapta az ügylet zárásához szükséges összes hatósági (Bolgár Nemzeti Bank, bolgár gazdasági versenyhivatal, PSZÁF, magyar Gazdasági Versenyhivatal) engedélyt.

Az idei első féléves, a nemzetközi szabvány (IFRS) szerinti, nem konszolidált adatok alapján a DSK bank mérlegfőösszege 1,153 milliárd euró, saját tőkéje 146 millió, jegyzett tőkéje 48 millió euró. Az OTP Bank hasonló számai 9,185 milliárd, 926 millió és 105 millió euró. A DSK féléves adózott eredménye 14 millió, az OTP-é 155 millió euró volt. A DSK-nál elhelyezett betétek értéke 980 millió eurót tett ki 2003. június 30-án, míg hitelállományának értéke 537 millió euró volt. Az OTP Bank betétállományának értéke 7,668 milliárd euró, hitelállománya 3,821 milliárd euró volt az első félév végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik