Belföld

Hatan pályáznak a Dunaferre

A ThyssenKrupp német acélipari konszern biztosan nincs a pályázók között, indul viszont a versenyben az LNM Csoport - az LNM Holdings N.V. vállalaton keresztül. Az ÁPV Rt. közleménye szerint összesen hat befektető nyújtotta be pályázatát a Dunaferr Rt. többségi tulajdonának megvételére.

Hat befektető nyújtotta be pályázatát a csütörtöki 10 órás határidőig az ÁPV Rt. székházában a Dunaferr Rt. többségi tulajdonának megvételére – tájékoztatta közleményben a privatizációs és vagyonkezelő szervezet kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-t.


Az ÁPV Rt. értékelése szerint a pályázók száma azt bizonyítja, hogy továbbra is jelentős a befektetői érdeklődés a magyar acélipari társaság iránt. A privatizációs szervezet október 8-án értesíti az érvényes pályázatot benyújtó befektetőket pályázatuk nyilvántartásba vételéről, s a pályázók kilétéről is ekkor ad tájékoztatást.


A ThyssenKrupp német acélipari konszern biztosan nincsen a pályázók között. A cég csütörtökön közölte, hogy nem nyújt be pályázatot a Dunaferr megvásárlására, mivel ez nem illeszkedik bele vállalati stratégiájába. Erwin Schneider a ThyssenKrupp Steel szóvivője kedden még úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland (FTD) című német lapnak, hogy a céget alapvetően érdekli a Dunaferr.


Nem úgy a világ második legnagyobb és leginkább globális acélgyártó tömörülése, az LNM Csoport, amely csütörtökön bejelentette: részt kíván venni a Dunaferr privatizációjában, az LNM Holdings N.V. vállalaton keresztül.


Az LNM Holdings által kiadott közlemény szerint a cég e lépéssel a már most is jelentős közép- és kelet-európai jelenlétét kívánja tovább erősíteni. A vállalat jelenleg Cseh Köztársaságban és Romániában összesen évente több mint nyolcmillió tonna folyékony acélt állít elő. Emellett a közelmúltban megállapodást kötött a lengyel pénzügyminisztériummal a Polskie Huty Stali S.A., Lengyelország legnagyobb acélgyártó vállalatának privatizációjáról.


Az FTD kedden az ÁPV Rt.-re hivatkozva arról számolt be, hogy kilenc érdeklődő vitt el pályázati dokumentumokat, köztük az orosz Eurosteel és az osztrák Voestalpine.


Korábbi lapértesülések szerint a magyar acélipari cég iránt érdeklődik a Mecsel acélipari holding, a vasércszállító Shiran-csoport, a Szeversztal és a Donbasz is.


Csillag István gazdasági miniszter Josu Jon Imaz baszk ipari, kereskedelmi és turisztikai miniszterrel folytatott keddi budapesti tárgyalást követően elmondta: a Baszkföldről érkező befektetéseknek szerepe lehet a Dunaferr, illetve a hozzá tartozó cégek privatizációjában.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik